Je opalování zdravé?

28. červen 2012
Rada pro tento den

Odpověď na tuto otázku je trochu šalamounská: Pobyt na slunci po kratší dobu zdravý je, ale opalování příliš ne. Slunce lidskému tělu prospívá, pokud člověk reguluje dobu slunění a omezuje účinky UV záření.

Dobu pobytu na slunci nepřehánějme

Při vystavení se slunečním paprskům se v těle vytváří vitamin D, který je důležitý pro stavbu kostí. Sluneční záření se podílí na vytváření určitých protilátek, díky nimž se zlepšují stavy při ekzémech nebo lupence, ale také při tuberkulóze. Ovšem pobyt na slunci musí trvat přiměřeně dlouho.
Poslední výzkumy sice naznačují, že lidé vystavení vysokým dávkám slunečního záření méně často onemocní rakovinou plic a tlustého střeva, ale riziko kožních problémů roste.

Pozor na melanom

Nadměrné opalování nebo spálení vede ke změnám v pokožce: Kůže předčasně stárne, vysušuje se, hrubne, vytvářejí se na ní hluboké vrásky, nebo dokonce nebezpečné kožní nádory, mezi nimi jeden z nejobávanějších nádorů – melanom. Mohou za to neviditelné složky slunečního záření UV A a UV B. (Složku UV C záření, která je nebezpečná pro vše živé, naštěstí odfiltruje zemská atmosféra.)

UV-B záření

Za zhnědnutí pokožky, po kterém lidé tolik touží, je odpovědné UV-B záření, pronikající do svrchních částí pokožky. Může zapříčinit i spálení kůže, puchýře, záněty a kožní nádory. Proti tomuto typu záření chrání mechanické nebo chemické opalovací prostředky, označené zkratkou SPF.

UV-A záření

Ovšem také UV-A záření proniká do hlubších vrstev pokožky a při dlouhodobém působení může způsobit až změny ve vazivu. Vede k předčasnému stárnutí kůže a také snižuje její imunitu. V oblíbených soláriích se používají UV A paprsky; proto dermatologové jejich návštěvu nedoporučují.

Jak se chránit?

Proti účinkům slunečního záření bychom se měli chránit kvalitními opalovacími krémy, oleji či tělovými mléky s obsahem filtrů proti oběma typům UV záření. Na obale by měla být uvedena nejen zkratka SPF (chrání proti UV-B), ale také IPD nebo PPD (ochrana proti UV-A).

Další informace o tom, jak se správně chránit před slunečními paprsky, najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.