Onkoložka: S každou novou bolestí zad raději běžte k praktickému lékaři

2. listopad 2016

Bolí vás záda? Pokud ne, tak vás to čeká. Až 80 % lidí totiž bolí záda alespoň jednou v životě. Své trápení popisuje posluchačka Lenka, kterou záda bolí už od dětství.

Na léčebnou rehabilitaci ji žádný lékař nikdy neposlal. Pomáhá jí ale cvičení, a to jak s činkou, masážemi, pomáhají taky cviky z jógy. „U lékaře to vždy vyřešili injekcí, případně nějakými léky na bolest. Asi bych se o to měla starat víc, ale zatím to nedělám,“ říká posluchačka.

Onkologické příčiny bolesti zad

Podle primářky Onkologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze Jitky Abrahámové se pod tímto příznakem, může skrývat velké množství nejrůznějších chorob. „Pokud se u vás bolesti objeví, a to bez jakékoli už dřív diagnostikované nemoci, měli byste zajít ke svému praktickému lékaři.“

Zdánlivě obyčejné bolesti zad mohou totiž mít i onkologickou příčinu. Mohou to být metastázy nějakého neobjeveného nádoru do kostí. „Nebývá to časté, ale stát se to může,“ říká onkoložka. Pokud se kostní metastáze objeví, je velmi důležitá rychlost zahájení léčby.


Nádory s častými metastázami do skeletu
- rakovina prsu
- nádor prostaty
- další „solidní“ nádory

Léky už jsou

Dnes už lékaři mají čtyři skupiny léků, které na skeletální metastázy zabírají. Jsou to dvě generace bisfosfonátů, pak léky na bázi kyseliny zoledronové a nejnověji se používá biologický cílený lék.

„Pamatuji ale dobu, kdy tato léčiva ještě neexistovala a viděla jsem neléčené kostní metastáze. Byly to patologické zlomeniny při naprosto běžném pohybu, stačilo se nějak špatně obrátit v posteli. Pokud šlo o páteř, tak takový člověk často ochrnul.“

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.