Pití alkoholu během těhotenství? Na začátku dítěti nebezpečí nehrozí

16. listopad 2016

Primář Gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Petr Kolek uklidňuje nastávající matky, které na své těhotenství přišly „později“. Odkdy lékaři těhotenství počítají?

„Dneska ženy chodí pár dní po vynechání měsíčků s tím, že mohou být těhotné, udělají si těhotenský test,“ říká gynekolog Petr Kolek. Někdy ale vlastní těhotenství poznají až ve třetím měsíci. Dochází pak k případům, že nadcházející matky byly na nějaké oslavě a pily alkohol, kouřily a jsou nervózní.

„My je celkem můžeme uklidnit. Na začátku je plod vyživován ze žloutkového váčku a ne z krve matky a přes placentu. Takže přibližně na 99,9 % mu nehrozí žádné nebezpečí.“ Jak se vlastně těhotenství počítá? Říká se 9 měsíců. Pro lékaře je to ale 10 měsíců nebo 40 týdnů.

Jak se těhotenství počítá?

„Počítáme od prvního dne posledních měsíčků, což je poslední záchytný bod v menstruačním cyklu. Kdybychom se ptali, kdy měla pohlavní styk a kdy zplodili miminko a od té doby počítali těhotenství, tak se asi nedopočítáme,“ říká Kolek.

„Těhotenství začínáme brát vážně až mezi 8 a 10 týdnem. To už víme, že pravděpodobně bude všechno v pořádku a že to bude pokračovat. Ženě pak vystavíme těhotenský průkaz, který ji provází celým těhotenstvím. Zapisují se tam všechna vyšetření a nálezy při kontrolách.“

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio