Křečové žíly nejsou jen kosmetický defekt

7. duben 2016

To, k jaké léčbě křečových žil u vás lékař nakonec sáhne, vždy závisí na stupni rozvoje nemoci. Je tedy hodně individuální, ale musí se začít včas. Tvrdí primář pražské Žilní kliniky Ota Schütz.

„Pokud má být léčba opravdu účinná, musíme nejdřív provést podrobné vyšetření,“ říká lékař. Až pak se rozhodne, jestli je vhodná operace nebo jiná forma léčby.

Kdy jít k odborníkovi? Co nejdřív

Musíte si uvědomit, že křečové žíly jsou dědičně. Odstranit tuto informaci z vašeho genetického kódu ale zatím lékaři neumí. Nejdůležitější je ale jít k odborníkovi co nejdřív. Kdo by rozhodně váhat neměl? Alespoň preventivní vyšetření byste měli absolvovat, pokud mají křečové žíly oba rodiče.

Bolest v klidu a noční křeče

Dalším impulsem je bolest nohy (nebo obou) v klidu, hlavně večer a pak noční křeče. Podle nich se taky křečové žíly jmenují. V neposlední řadě musíte k odborníkovi ve chvíli, kdy se na končetinách žilní poškození už objeví. „Vhodné je tento problém řešit okamžitě. A to i u křečových žil, které nebolí,“ varuje. I jen kosmetický, drobný defekt na kráse, se s postupem doby lineárně, od jistého okamžiku i exponenciálně, rozšiřuje.

Operace?

Častým způsobem léčby je operační zákrok. Co vás čeká? „Prvořadá je dobrá volba zařízení, které je schopné váš problém vyřešit hned napoprvé.“ Pokud totiž není kvalitně provedená, tak jsou všechny další „opravy“ složitější a mají nejasný výsledek.

Křečové žíly

Máte neklidné nohy?

Možná, že jste netušili, že i syndrom neklidných nohou přímo souvisí s křečovými žílami. „Tím, že máte neklidné nohy, tak se vás organismus stará o neustálý pohyb dolních končetin. Když jsou totiž v klidu, tak se vám zplodiny látkové přeměny hromadí v křečových žilách, kde krev řádně neproudí.“

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio