Primář Ota Schütz: Nová metoda léčby křečových žil dorazila už i do Česka!

26. červenec 2017

Křečové žíly zdaleka nejsou jen kosmetický nedostatek, na neléčené křečové žíly můžete v krajním případě i zemřít, když vás postihne embolie. Dnešní medicína zná mnoho variant léčby, nejnovější metodu představuje primář pražské Žilní kliniky Ota Schütz.

„Spočívá v lepení křečových žil cyano-akrylátovým lepidlem. Poprvé jsem se s ní seznámil v roce 2015 na kongresu v Soulu, k nám se ale dostala až letos. Už mnohem dříve se ale využívala v neurochirurgii a dalších oborech medicíny,“ vysvětluje.

Vteřinové lepidlo se do žíly zavádí po kapkách pomocí katetru každé tři centimetry. Žíla se pak zmáčkne a zalepí, takže v ní přestane proudit krev. A to už napořád, na rozdíl od jiných dříve využívaných metod. Samozřejmě je třeba pravidelných kontrol – první hned druhý den, další po šesti týdnech, půl roce a tak dále.

Bleskový zákrok

Zatímco u klasické operace, se kterou se přišlo začátkem 20. století, zůstával pacient v nemocnici týden až šest neděl, dnes se mluví o jednodenní chirurgii.

„Ve skutečnosti je to ještě méně. Pacient zůstává na klinice maximálně šest hodin, a to i při rozsáhlém výkonu. Z operačního sálu i z kliniky odchází po svých. Druhý den může do práce, třetí na golf, po týdnu na kolo a za dva týdny i do bazénu. Nový způsob léčby úplně odbourává dobu hospitalizace a pracovní neschopnosti,“ uvádí Schütz. Pomůže operace jednou provždy?

... a vydrží na celý život

„Pokud se povede, pak máte v daném místě na celý život pokoj. Křečové žíly jsou ale dané geneticky a může se stát, že vylezou třeba na druhé noze,“ připouští. Často se prý stává, že se lidem objevují na stejných místech jako jejich rodičům.

Chodidla
Spustit audio