Eskapismus bez fatálních následků. Adam Wiltzie ze Stars of the Lid nabízí nádherné únikové mapy

17. duben 2024

Desku Eleven Fugues for Sodium Pentothal původně inspiroval sen, který se zdával Adamu Wiltziemu. „Když lidi poslouchali hudbu, kterou jsem stvořil, zemřeli,“ vzpomíná zakládající člen Stars of the Lid na sen, jemuž nelze odpárat děsivost, ale i určitou míru romantické poetičnosti.

Wiltzieho aktuální sólové album je prvním po loňské smrti Briana McBrida. Právě s ním zkraje 90. let Stars of the Lid založil. A stejně jako v hudbě společné kapely, i sólová Wiltzieho tvorba balancuje mezi ambientní neokázalostí a orchestrální vzletností. Výsledkem je magická, unikavá hudba, kterou lze číst jako záznam vzpomínek na události, jež se ale možná nestaly.

Události, které se naopak určitě staly (a už upadly lehce v zapomnění), oživují dvě velmi zajímavé reedice. První je jediná velká deska od kapely Antarctica, která původně vyšla na labelu File 13 v roce 1999. Antarctica hrála zajímavý shoegaze emo rock s decentní dávkou elektroniky, a tvořila tak zajímavý kontrast k tehdejším ostatním emo-rockovým kapelám. Do podobné kategorie, jen více lo-fi patřili The American Analog Set, jejichž kompletní diskografii vydali v krásně provedeném LP boxu Numero Group. 

Bez práce nejsou koláče. A proto vznikly Buchty nouze, kapela s tvářemi zanořenými v ostravském noiserockovém prachu, ze kterého se zvednete jen pomocí pořádného riffu. Anebo za pomoci Modelářů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.