Evropská komise nejspíš Česko vyzve, aby přijalo na 1200 uprchlíků

Evropská komise dnes přijde s konkrétním počtem uprchlíků ze Středomoří, které by si mezi sebou měly povinně rozdělit země Evropské unie. Podle diplomatů by to mělo být 40 000 lidí. Pokud by platil výpočet, který komise zveřejnila už dřív, na Česko by v takovém případě připadlo asi 1200 běženců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci (ilustrační foto)

Syrští uprchlíci (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse není možné, aby náporu uprchlíků čelilo jen několik zemí unie a ostatní je vůbec nepřijímaly.

„Pět zemí Evropské unie vyřizuje 72 procent žádostí o azyl. To je zkrátka neudržitelná situace, systém se opravdu musí změnit,“ upozornil.

Jedná se o utečence, kteří se už přes Středomoří dostali do Evropy. Kromě toho by měly země unie podle komise přijmout i běžence, kteří jsou v uprchlických táborech mimo Evropu. Na Česko jich vychází 525.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise nejspíš Česko vyzve, aby přijalo na 1200 uprchlíků. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Všechny státy, tedy i Česko, by se podílely na výběru uprchlíků, kteří by k nim šli.

Má se jednat jen o obyvatele zemí, jako je Sýrie nebo Eritrea, kteří prchají před válkou a nejdou do Evropy jen kvůli vyšší životní úrovni.

Komise nemůže přijímání uprchlíků nařídit. Návrh na kvóty začne platit jen tehdy, pokud ho podpoří alespoň 15 zemí, které představují nejméně 65 procent obyvatel Evropské unie.

Diplomaté předpokládají, že návrh ve stávající podobě pravděpodobně neprojde. Ostře proti je Česko i další státy střední a východní Evropy.

Myšlenku povinných kvót ale kritizovali také Francouzi, Španělé nebo Nizozemci. Jim ovšem vadí spíše diskutovaný způsob přerozdělování, než samotný princip povinného přijímání uprchlíků.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme