Korupce je problém Bulharska, ale ať ho řeší v Bruselu

29. květen 2009
Zblízka

Bulharsko vstoupilo do Evropské unie v roce 2007. Většina Bulharů si to pochvaluje. Bruselu ale citelně vadí chronická zkorumpovanost bulharských úředníků. Co s tím Bulhaři asi udělají?

Typický Bulhar nevěří vládě, prezidentovi ani parlamentu. Alespoň to říkají průzkumy veřejného mínění. Nejchudší členské zemi Evropské unie vládnou mafiáni ovládající zkorumpované úředníky. Brusel snížil či pozastavil finanční dotace směřující do Bulharska, dokud míra korupce neklesne. Ale může vůbec klesnout? A kdo to zařídí?

Socioložka Boriana Dimitrovova zkoumá veřejné mínění ve společnosti Alpha Research. "Míra důvěry ve všechny státní instituce je opravdu velice nízká. Stejné je to u vymahatelnosti práva. A mnoho lidí si myslí, že v boji s korupcí může pomoci jen Brusel," přiblížila.

Důvěra, kterou Bulhaři vůči Evropské unii projevují, je vysoká, ale má svůj háček. Až 60 % obyvatel hodnotí členství v sedmadvacítce kladně. Na druhé straně typický Bulhar nevnímá korupci jako problém, který by snad měl řešit on sám.

Jen 2 % dotázaných připouští, že se kvůli podezření z korupce obrací na úřady a požaduje nápravu. Tedy: udělejte něco s korupcí, ale udělejte to vy, jednejte "o nás bez nás", vzkazují Bulhaři těsně před volbami do Evropského parlamentu do Bruselu.

Předvolební průzkumy mají jednoznačného favorita. Je jím sofijský primátor Bojko Borisov a jeho relativně nová strana GERB. To v bulharštině znamená "erb", ale zároveň je to zkratka názvu Občané za evropský rozvoj Bulharska.

Na první poslech zní název strany lákavě. Evropský rozvoj Bulharska! To nemůže být nic jiného než likvidace korupce! Mluvil jsem však v Sofii s mnoha lidmi, kteří o osobě Bojko Borisova pochybují. Připomínají jeho minulost.

Sloužil jako bodyguard bývalého komunistického pohlavára Todora Živkova. Za populistického premiéra Simona byl tajemníkem ministerstva vnitra s přístupem ke všemožným kompromitujícím materiálům. Má nevyjasněné styky s mafií. Jak to, že tak rozporuplný muž sahá po volebním vítězství?

Ještě jednou Boriana Dimitrovova: "V bulharském politickém životě jsou od demokratických změn důležité protestní hlasy. Ani jedné vládě se nepodařilo přežít volby a protestní hlasy vždy víceméně rozhodovaly. Lidé pokaždé hledají nějakého nového, neopotřebovaného lídra. Tomu přesně odpovídá image Bojko Borisova. Silná osobnost a rozhodná povaha. Bojovník s korupcí. Muž, který nastolí vládu pevné ruky."

Bulharsko nečekají jen volby do Evropského parlamentu. Na začátku července budou v zemi všeobecné volby. I ty mají jasného favorita: Bojko Borisova a jeho stranu. Pokud mají průzkumy veřejného mínění pravdu, bude Borisov, muž s až příliš pestrou minulostí, novým premiérem. Ti, kteří obdivují vládu pevné ruky, se dočkají. Ti, kteří sní o Bulharsku bez korupce, si asi ještě počkají.

autor: pdu
Spustit audio