Evropský "prezident" bude vybrán ve čtvrtek

Švédsko, předsedající tento půlrok Evropské unii, zahájilo další kolo konzultací o "evropském prezidentovi". Toho by měli hlavy států a vlád vybrat na čtvrtečním mimořádném summitu Unie v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Tématu výběru stálého předsedy Evropské rady a obsazení pozice Vysokého představitele pro zahraniční politiku by se mohli na schůzce v Bruselu zabývat i ministři pro evropské záležitosti.

"Potom, co jsem provedl první konzultace, mám teď více nominací, že kolik potřebuji obsadit míst," uvedl před druhým kolem jednání v členských zemích švédský premiér Fredrik Reinfeldt.

Připomněl také, že k rozhodnutí o dvou jménech na vysoké unijní funkce stačí kvalifikovaná většina hlasů států. Tedy nadpoloviční skupiny zemí představující 62 procent unijního obyvatelstva.

Ministři se ale mají věnovat hlavně programu takzvané Lisabonské strategie růstu a zaměstnanosti po roce 2010. Právě na 10 let se totiž v roce 2000 v Lisabonu vytvořila strategie využívání vědeckých poznatků k tomu, aby se evropská ekonomika stala nejdynamičtější a nejvýkonější na světě. Tento záměr ale zatím pokulhává.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme