Evropská komise kritizuje kvůli korupci Bulharsko a Rumunsko

Bulhaři a Rumuni stále nedostatečně bojují s korupcí. Takový je závěr Evropské komise, která pravidelně sleduje stav soudnictví v obou nejnovějších zemích Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Situace se podle Bruselu v obou zemích zlepšuje. Sofie udělala pokrok v boji s organizovaným zločinem. Bukurešť zase přijala lepší trestní zákoník. Tyhle změny ale podle mluvčího Komise Johannese Leitenbergera nejsou dostatečné. "Je potřeba mnohem silnější politická podpora reformy soudnictví a boji proti korupci a v případě Bulharska také boji s organizovaným zločinem."

Podle Komise politické elity v Bulharsku a Rumunsku stále neberou boj s korupcí jako hlavní prioritu. Komise proto bude ve sledování situace v soudnictví v obou zemích pokračovat. Loni v létě Brusel potrestal Bulharsko tím, že mu pozastavil čerpání peněz z evropských fondů v objemu stovek miliard eur. Letos se žádné podobné sankce nechystají.

Přečtěte si také:
Dosavadní starosta Sofie sestaví novou bulharskou vládu
Nejvíce se s evropskými penězi podvádí v Bulharsku a v Itálii
Bulharsko a Rumunsko čeká žaloba za nezprovoznění celoevropské tísňové linky
Bulharsko přijde o část peněz z unijních fondů
Evropská komise kritizuje Bulharsko

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme