Qvorum: Češi mají v europarlamentu minimální vliv

Čeští poslanci v Evropském parlamentu patří k těm méně vlivným. Ukázal to výzkum rumunské společnosti Qvorum, který zveřejnil evropský server Euractiv. Češi mají podle něj v europarlamentu menší vliv než v jiných orgánech Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Magdaléna Trusinová

Výzkum se zaměřil na zastoupení poslanců z jednotlivých zemí na nejvlivnějších postech v Evropském parlamentu. Jde o funkce předsedy, místopředsedů či předsedů parlamentních výborů a delegací.

Právě ve výborech se většinou odehrává hlavní rozhodovací proces. Žádný český poslanec ale předsedou ani jednoho z řady výborů není. Češi tak mají v europarlamentu podle průzkumu menší vliv, než který jim náleží v Radě Evropské unie, ve které zasedají ministři. Právě této instituci v letošním prvním pololetí Česko předsedalo.

Průzkum ukázal, že kromě Poláků, Rumunů a Maďarů mají v europarlamentu malý vliv všechny nové členské státy. Největší slovo naopak mají němečtí europoslanci.

Přečtěte si také:
Evžen Tošenovský v čele vlivného evropského výboru
Noví europoslanci poprvé v parlamentu
Fischer si v Evropském parlamentu vyslechl chválu i kritiku českého předsednictví
Libor Rouček bude místopředsedou Evropského parlamentu
Novým předsedou Evropského parlamentu je polský expremiér Jerzy Buzek

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme