Evropský týden mobility - centrum měst bez aut a v ulicích jen cyklisté a chodci

19. září 2014

Nechte auta doma a do města jeďte na kole anebo městskou dopravou. Tak taková je hlavní myšlenka právě probíhajícího Evropského týdne mobility, který v pondělí vyvrcholí už tradičním Dnem bez aut. Ale je zajímavé, že ačkoli tato akce patří k září už několik let, pak mnozí lidé vůbec netuší, o čem je řeč.

„Týden mobilit, nevím co to je, ale bude to asi něco se zdravotně postiženými. To je něco o bezbariérových přístupech? Zaslechla jsem to. Znamená to, že mají lidé méně využívat auta a jezdit dopravními prostředky anebo chodit.“

Čtěte také

Tak pouze tato mladá dívka tušila, čeho se Evropský týden mobility týká. A to přesto, že jak potvrzuje Lucie Erbenová z Ministerstva životního prostředí, akce podporovaná Evropskou komisí má za sebou už 12 ročníků. „Cílem kampaně, která běží vždy 16. až 22. září, je prezentovat alternativy udržitelné mobility občanů a podpořit místní orgány k vytvoření udržitelnější dopravní strategie. Letos probíhá již 13. ročník a tématem je „Naše ulice, naše volba“,“ popisuje Lucie Erbenová.

Všude je to jiné

A každé z 1800 měst 41 evropských zemí se k němu postavilo po svém. Nikde totiž není přesně dáno, jak má Evropský týden mobility vypadat, měl by prostě přesvědčit lidi, že existují i jiné možnosti přesunu po městě než jen auto. Letos se o to u nás pokouší v téměř třicítce měst – od těch velkých až po ta menší.

„Všechny aktivity týdne mobility jsou zaměřeny na to, abychom se opravdu spíše hýbaly, abychom věděli, jak chránit životní prostředí a především také své zdraví,“ shrnuje snažení prakticky všech pořadatelů Eva Kordová z Turnova, přičemž jednotícím prvkem jsou tentokrát pouliční festivaly a slavnosti, většinou o víkendu. Název „Zažít město jinak“ si vypůjčili třeba v Ostravě, Hradci Králové nebo v našem hlavním městě. „Ulice a veřejné plochy se stanou bezautomobilovými zónami, kde můžou návštěvníci jít na různé koncerty, pohoštění, divadelní vystoupení, akce pro děti,“ říká Eva Kordová.

Cyklojízda

Velký prostor dostávají i cyklisté, například v Moravské Třebové nebo Otrokovicích si mohou vyzkoušet nově otevřenou cyklostezku. Nechybí ani tradiční cyklojízdy, v Praze byla už minulou sobotu, v Ostravě dnes, zatímco v Brně se pojede zítra.

Čtěte také

Vrcholem Evropského týdne mobility je už tradičně Den bez aut, který připadá na 22. září. Mnohá města uzavírají svá náměstí pro auta jako třeba v Českých Budějovicích nebo Uherském Hradišti. Další zase nabízejí bezplatnou městskou hromadnou dopravy, jmenujme třeba Karlovy Vary, Chrudim anebo Jihlavu. A jak ví i Gabriela Součková z tamního magistrátu, je potřeba to lidem vysvětlovat.

„Den předtím objedeme náměstí, nádraží, na zastávky vylepujeme informace, abych hned ráno, když lidé přijdou, to měli na očích,“ upozorňuje Lucie Erbenová. Častokrát ale právě tyto akce na zkoušku pomohly radnicím prosadit například omezení vjezdu aut na náměstí.

autor: evk
Spustit audio