FANTAZIN: Jonáš Kos, Jak jsme prožili vánoce

Jonáš popsal, jak prožil doma s rodiči Vánoce! Jakou hezkou příhodu jsi zažil ty? Každý, kdo nám napíše (pohádku, básničku, vyprávění), dostane mailem posouzení paní spisovatelky Martiny Drijverové. První maily již odešly a brzy zveřejníme vaše další zdařilá dílka!

Jonáš Kos, 10 let: Jak jsme prožili Vánoce

Každý rok se vždy moc těším na vánoce, ale nejen na dárky, jako většina dětí. Já se těším na celý den. Maminka už má vše nachystáno, tak máme celá rodina celý den pro sebe. Tatínek zasadí stromeček do kameňáku a pak jej společně zdobíme. U toho si zpíváme koledy.

Snídaně je také sváteční a krásně prostřená. Všechno na stole má své místečko. Zlaté prasátko vidět nechceme, takže snídáme i obědváme. Po obědě se jdeme projít. Dříve jsme jezdili každý rok do ZOO, ale teď už tam jezdí moc lidí, tak my už tam nejezdíme. Dřív jsme tam bývali skoro sami.

Odpoledne se společně koukneme na nějakou hezkou pohádku. Máme rádi Hrátky s čertem, Dařbuján a Pandrhola, Obušku z pytle ven... Já vyhlížím z okna první hvězdičku a mamka s taťkou chystají večeři. Letos jsem udělal výzdobu stolu já.

Když je vše nachystáno, musíme to pořádně zkontrolovat, aby nikdo od stolu nevstal – usedáme ke štědrovečerní večeři. Vždycky máme bramborový salát, kapra po židovsku, řízek a klobásu. Ještě před jídlem si každý kousne chleba se solí a mlékem, to aby byl celý rok. Letos poprvé s námi nebyla moje starší sestra, ale přesto jsme pro ní prostřeli. Až všichni dojíme – mňam, tak jdeme dělat vánoční zvyky.

Tatínek zkouší sílu na ořechu, já rozkrajuji jablíčka, pouštíme skořápky, házíme dřevákem a slupkou z jablka a věštíme z hrnečku. Pak jdeme s tatínkem ven zapálit svíčky na všechna okna našeho domečku, aby k nám Ježíšek našel cestu a pak už jen napínám uši, kdy uslyším zvoneček.

Pod stromečkem dárky rozdávám já a vždy čekáme až si ten, kdo dárek dostal, ho i rozbalí. Když je vše dorozdané, přemýšlím, který z těch dárků co jsem dostal, přinesl Ježíšek. Letos to byla asi kniha Seminářů a her Járy Cimrmana, kterou jsem si nejvíc přál. Dostali jsme také společenskou hru, kterou jsme si při Popelce všichni zahráli. Už teď se těším na další vánoce. Mám je moc rád.

A co napsala Jonášovi spisovatelka Martina Drijverová?
Milý Jonáši,
poslal jsi moc hezké vyprávění, líbí se mi podrobný popis toho, jak u vás slavíte Vánoce! Těší mě, že dodržujete tolik starých zvyků. Vůbec se nedivím, že máš Vánoce tak rád.
Je správné, že do popisu přidáváš i svoje vlastní pocity (až se najíme – mňam), takové věci vyprávění vždycky oživí.
Abych ale jen nechválila, mám dvě malé připomínky – aby bylo povídání úplně dokonalé, měl bys vysvětlit, proč se hází dřevákem a slupkou z jablka. Víš, mnoho čtenářů už tyhle zvyky nezná.
A také bys mohl vysvětlit, proč zlaté prasátko vidět nechcete: protože se vám dělá z hladu špatně? Nebo jste třeba hladoví strašně protivní? Tak nad tím uvažuj.
Ale jsou to jen drobnosti, ve všem ostatním Tvé povídání moc a moc chválím!
Měj se hezky!
Martina Drijverová

autor: Lenka Kupková
Spustit audio