Fantazin – Terezka Glacová: Pohádka o přemýšlivém oslíčkovi

Dneska tu máme pohádku od Terezky. Hezky se usaďte, třeba s hrníčkem dobrého čajíčku, v pohodě si počtěte, inspirujte se a také napište! Stačí jen kliknout na ikonu Fantazin a začít psát.

Terezka Glacová, 7 let: Pohádka o přemýšlivém oslíčkovi

Byl jednou jeden mluvící oslíček. A byl moc přemýšlivý a často, hodně často přemýšlel o tom, proč tolik tahá náklad každý den na jarmark. A jistě věděl, že nese nějaké moc velké dobrůtky, třeba nejlepší kopřivy nebo nějaké moc dobré mrkvičky, ale nikdy se nevrhal do pytle, který nesl, protože věděl, že až skončí obchodování, sáhne jeho pán do uzlíčku, a tu nejsladší kopřivu a tu nejsladší mrkvičku mu dá.

To byla taková sladká tečka za jeho dlouhým namáhavým dnem. Často se jeho pán zastavoval u jedné dívky, a třeba si tam koupil nějakou kytičku nebo jí dal nějaký dobrý kus zeleniny. A oslíček začal přemýšlet, proč se lidé mají rádi. A tolik o tom přemýšlel, až se na to jednou zeptal svého pána. Ten mu odpověděl vesele: "Neboj se, to je moc dobré, když se lidé mají rádi, a těš se, protože po naší svatbě budeš mít možná nějakého malého kamaráda k dovádění."

To ještě oslíček neslyšel, to byl moc rád a tak se těšil, jaképak překvapení to bude. Brzo na to přišel. Byl pozván na svatbu, a tam dostal ty nejlepší mrkvičky a byl moc rád a už se těšil, kdy se narodí nějaké děti, s kterými by si hrál. A brzo se dočkal. Nejdříve se narodila holčička, potom klouček a s těmi moc rád dováděl.
Moc se mu to líbilo a tak to bylo každý den a to je konec pohádky.

autor: Lenka Kupková
Spustit audio