Farář Pavlús: Máslo na hlavě má i církev. Dlouhodobě říká, že homosexuální jednání je hřích

6. listopad 2022

Ovlivnila veřejná diskuze o LGBT+ lidech a výroky církevních představitelů (nejen) na Slovensku pachatele útoků před queer klubem v Bratislavě?

12. října došlo v bratislavském klubu Tepláreň k vraždě dvou mladých lidí Matúše a Juraje pro jejich příslušnost k LGBT+ komunitě. Zraněna byla ještě jedna dívka. Nešlo o běžné vraždy z afektu či kvůli penězům. Pachatel jednal ve jménu bílé rasy, motivován nenávistí k Židům a sexuálním menšinám.

Čtěte také

Zástupci LGBT+ komunity začali po tomto hrůzném činu oprávněně vyjadřovat rozhořčení a hlasitě upozorňovat na nedostatečnou ochranu svého postavení ze strany státu. Slovenská vláda se však zatím k žádné zákonné úpravě v prospěch LGBT+ lidí neodhodlala.

„Máslo na hlavě církev určitě má. Nechci to bagatelizovat. Církev se dlouhodobě vyjadřuje v tom smyslu, že homosexuální jednání je hřích a že ti lidé, a teď je to rozdíl v různých církvích, by měli žít buď v celibátu, anebo by prostě měli podstoupit nějaké léčení, nebo se nějak změnit, jako kdyby sexualita byla otázkou volby,“ říká Jakub Pavlús, duchovní Českobratrské církve evangelické v Šumperku.

„A nutno říct, že to je na škodu věci. Církve by klidně mohly nabrat inspiraci u svých kolegů v zahraničí, hlavně směrem na západ, kde se v mnoha církvích přistupuje úplně naopak, hlavně v těch protestantských,“ dodává.

Hosty Vertikály jsou Jakub Pavlús, duchovní Českobratrské církve evangelické v Šumperku. Dřívě sloužil ve Slovenské luterské církvi augšpurského vyznání, která mu pro jeho postoj k LGBT+ komunitě neprodloužila smlouvu. A Michal Pitoňák, výzkumný pracovník Národního ústavu duševního zdraví, zakladatel spolku Queer Geography.

Poslechněte si celou debatu Vertikály v audiozáznamu. Moderuje Lucie Vopálenská.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.