Film Modlitba za Ukrajinu měl národní premiéru v Kyjevě

9. srpen 2014

Čtvrteční události v hlavním ukrajinském městě Kyjevě, kdy se kyjevská radnice, v jejímž čele stojí populární bývalý boxer a lídr strany Udar Vitalij Klyčko, konečně odhodlala odbojnický tábor na slavném Majdanu vyklidit, jen zdůrazňují, že toto místo se pro mnoho Ukrajinců stalo svatyní. Vypovídá o tom i film režiséra a producenta Jevhena Afinějevského Modlitba za Majdan. Film už zažil národní premiéru v Kyjevě.

A o čem že film je? Samozřejmě o událostech na kyjevském náměstí Nezávislosti od 21. listopadu loňského roku do letošního 21. února. A proč? Inu proto, že je to jistý historický rámec.

Vznik nejnovějšího Majdanu byl dán rozhodnutím tehdejšího ukrajinského prezidenta Janukovyče nepodepsat ve Vilniusu asociační dohodu s EU. Letos 21. února pak došlo k masovému vraždění lidí v kyjevských ulicích, což vedlo k Janukovyčovu pádu. Mimochodem – kdo za střelbou v kyjevských ulicích koncem února stál, nebylo zatím vyšetřeno.

Filmový dokument, o němž je řeč, by měl být autentickým svědectvím, které na světové scéně bude představeno 21. listopadu na filmovém festivalu v kanadském Montrealu a poté se rozběhne do distribuce po celé Ukrajině. Režisér filmu Afinějevskij k tomu říká.

„Jsem přesvědčen, že díky síle, kterou má Hollywood, dokážu tenhle film dostat do světa, aby ukázal sílu Majdanu a svědectví těch lidí, kteří na Majdanu byli. Ne politiků, ale obyčejných lidí.“

Ukrajinský ministr kultury Jevhen Niščuk k tomu dodává.

„Potřebujeme, aby Evropa a svět měly správné informace o Majdanu a jeho roli. Protože ruská propaganda deformuje povědomí o tom, co se tu odehrávalo.“

Čtvrteční zásah kyjevských bezpečnostních složek ovšem ukazuje, jak složitým fenoménem Majdan je. Už od oranžové revoluce je to svatyně ukrajinského společenského a politického pokroku. Očití svědkové ale dobře vědí, že kyjevské náměstí Nezávislosti v roce 2004 a o devět let později jsou dvě dosti různé věci.

Nejnovější vývoj na kyjevském Majdanu navíc ukázal, že tohoto symbolu ukrajinské nezávislosti na Rusku se zejména po nocích zmocňují dosti podivní lidé a že se tu dějí věci, jež s revolučním patosem nemají nic společného.

Navíc je tu oprávněná obava, že domobranecké setniny, které tu vládnou, by rády měly zásadní vliv na ukrajinskou politiku. Netřeba zdůrazňovat, že tak velkému a důležitému státu, jakým Ukrajina jistě je, ulice vládnout nemůže a nesmí.

autor: ldo
Spustit audio