Fischerova pověst a exekuce

9. únor 2005

Dobrá pověst je v cestovním ruchu k nezaplacení. Právě toto heslo si velmi dobře uvědomoval podnikatel Václav Fischer. Cestovní kancelář nesoucí jeho jméno se léta těšila mimořádné důvěře klientů, která byla podporována šikovnou mediální politikou.

Důvěra zákazníků byla dokonce tak vysoká, že v době, kdy na veřejnost prosákly informace o ekonomických potížích CK Fischer směřující společnost ke krachu, lidé dál nakupovali ve velkém zájezdy této cestovní kanceláře. Pouze zázrak v podobě podané ruky podnikatele Karla Komárka zabránil jejich krutému vystřízlivění. Tedy krachu cestovní kanceláře. On by pak mohl potvrdit nebo naopak vyvrátit spekulace, že pojistné krytí v případě nemožnosti dostát závazkům prý neodpovídalo jejich skutečné výši.

Stručně řečeno, v zákulisí cestovního ruchu se objevovala spekulace, že by klienti nemuseli dostat nic, nebo pouze zlomek ceny, kterou za zájezd zaplatili. Jak už bylo řečeno, realita byla jiná. Cestovní kancelář Fischer nezbankrotovala a důvěra zákazníků v ní nebyla otřesena. Podnikatel Komárek převzal závazky za krachující firmu a ta pokračuje ve své činnosti. V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by se měla dostat do potíží.

Naopak nemůže si stěžovat na nedostatek zákazníků. Kdo se v problémech naopak ocitnul, je sám Václav Fischer. Doba záchrany firmy a tím pádem i ohrožení Fischerovy dobré podnikatelské pověsti byla poněkud hektická. Proto je celkem možné, že někteří kostlivci ze skříní mohou vylézat až nyní a komplikovat Fischerovi další život. Řeč je o exekuci majetku Václava Fischera, která začala v těchto dnech. Má se z ní pokrýt alespoň část pohledávky ve výši několika set milionů korun. Ty se týkají závazku společností Fischer Air a Fischer s.r.o. Fischer exekuci odmítá a argumentuje tím, že mu firmy nepatří. Pro ČTK Václav Fischer na toto téma řekl, cituji:" Paradoxem je, že společnosti pana Komárka jsou jak dlužníkem úvěrů, které nesplácejí, tak jejich věřitelem, protože zmíněné úvěry koupily," konec citátu Václava Fischera pro ČTK.

Podle všeho má Fischer pravdu, ale pouze částečnou. A to za předpokladu, že jsou pravdivá slova představitelů Komárkovy společnosti Atlantik IB. Právě ta odkoupila pohledávku Komerční banky za Václavem Fischerem. Kdyby tak firma neučinila, Fischerovo impérium by patrně zkrachovalo. Právě v té době a možná pod tlakem okolností uznal Václav Fischer notářsky ověřeným zápisem svůj závazek a souhlasil s tím, že dluh uhradí. Takže podle názoru Atlantiku IB, jde o závazek fyzické osoby a nikoli firmy, jak tvrdí Fischer. Ten prý musel dobře vědět, že v případě, že se mu to nepovede, bude následovat exekuce.

Podle všeho svým závazkům nedostál a exekutoři se pustili do práce. Vzhledem k tomu, že si velká část veřejnosti spojuje i nadále cestovní kancelář Fischer se jménem Václava Fischera, musel mít Komárek k exekuci pádný důvod. Jinak by asi neriskoval poškození pověsti firmy u klientů, ke které palcové titulky v novinách o exekuci Václava Fischera mohou vést. Zkrátka vše nasvědčuje tomu, že Václav Fischer dobře neodhadl vývoj v oblasti cestovního ruchu a některými riskantními kroky dovedl svoji firmu na okraj propasti. Ve složité situaci udělal v minulosti některá rozhodnutí, která měla zachránit nejenom jeho firmu, ale i pověst jeho osoby. Nejnovější vývoj dokazuje, že v prvním případu se mu to povedlo, ale že za to asi zaplatí pošramocením vlastní podnikatelské pověsti. I když si to zatím nechce připustit a hlavně činí maximum proto, aby na veřejnosti vyvolal dojem oběti. Zkrátka - dobrá pověst v cestovním ruchu je k nezaplacení a stojí pro ni udělat cokoli.

autor: Petr Hartman
Spustit audio