Flyingover

AKTUALIZACE TOHOTO WEBU JE UKONČENÁ.
Tuto stránku jsme přesunuli do Archivu webů ČRo.
Uvedené informace proto nemusejí být aktuální a některé soubory mohou být nedostupné.
Čáp černý
Čáp černý
Čáp černý  

Na rozdíl od známějšího čápa bílého má hlavu, krk a celou svrchní stranu těla leskle černé a zobák, okolí očí a nohy výrazně červené. Je vysoký 90 až 105 cm a jeho rozpětí křídel činí 173 až 205 cm. 

Žije velice skrytě, zejména v lesnatých oblastech. Hlavní složkou jeho potravy jsou ryby. Hnízdo staví vysoko na stromech, méně často na skalách. V zahřívání 3 až 5 vajec a v pozdější péči o mláďata se střídají samička i sameček.

Vyskytuje se v dlouhém pásu od Francie až po Dálný východ; dále nepříliš početně ve Španělsku a izolovaná populace hnízdí v jižní Africe - od Namibie po Mosambik a Jihoafrickou republiku. Zimoviště naprosté většiny evropských čápů černých leží v Africe mezi jižním okrajem Sahary a rovníkem a zimoviště asijských populací na indickém subkontinentu, v Číně a jihovýchodní Asii.

Čápa černého chrání v Evropské unii Směrnice o ptácích (Birds Directive), v Evropě Úmluva o ochraně evropské fauny a flóry a přírodních stanovišť (Bernská úmluva) a v celosvětovém měřítku Úmluva o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (Bonnská úmluva) a v jejím rámci nejnověji Dohoda o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků (African-Eurasian Migratory Water Bird Agreement).


RSS Získejte přehled o novinkách na našem webu. Více informací o formátu RSS naleznete zde.
Nová odysea

Partneři projektu:












RSS  |  MAPA SERVERU  |  KARIÉRA  |  KONTAKTY  |  ENGLISH  (c) 2000 - 2019 Český rozhlas