Mladý čáp letí přímo k Dílí - to už tady bylo

28. duben 2008

V posledních dvou dnech (24. a 25. 4.) uletěl mladý čáp minimálně 630 km přímo na sever. Zatím jako by letěl ve stopách staršího čápa. Uvidíme, jak se rozhodne pod velehorami.

Starší čáp zatím po namáhavém přeletu nejvyššího horstva na světě sbírá síly. Zůstává již druhou noc na stejném místě v Tarimské pánvi. Jak to tam vypadá, nám dobře ukazují mapy Googlu.

Ve spíše pouštní oblasti byla u vodního toku zbudována velká retenční nádrž o průměru asi 2 km. Laguny a drenáže na prosakující vodu pod hrází jsou velmi příhodná místa pro lov ryb, mělčiny proti hrázi pak bezpečná místa pro odpočinek i nocování. Osídlení a zemědělská činnost se soustřeďuje jen do několika míst v okolí řeky, především podél dlouhého přívodního kanálu přehrady.

Podobné přehrady znám z různých pouštních oblastí. Jejich problémem je malá životnost. Při prudkých deštích vznikají čas od času krátké, ale neuvěřitelně silné povodně, protože povrch bez porostu vodu nezadrží, a ta z oblasti najednou a rychle odteče, často během několika hodin. Erozní síla je nepředstavitelná. Na jedné straně zanáší štěrkem a na druhé obnažuje a boří i ty nejsilnější betonové konstrukce.
Životnost takových pto přehrad mnohdy není delší než 10 let. Bývají většinou mimo hlavní tok, aby povodně mohly jít kolem a nedocházelo tolik k zanášení. To ale způsobuje, že je voda dostatečně nezaplní každý rok. Každopádně vysychání a silně kolísající hladina způsobuje, že mají většinou minimum břehového porostu.

Tarimská retenční nádrž
autor: Lubomír Peške
Spustit audio