FOTOSERIÁL - převoz povstaleckého stíhače tanků k Českému rozhlasu

4. květen 2005

Začalo to relativně skromně. Alexandra Píchu z ČRo 1 - Radiožurnálu napadlo požádat Vojenský historický ústav o zapůjčení povstaleckého stíhače tanků ČS.ROZHLAS k 60. výročí osvobození Českého rozhlasu. Ředitel pkl. Aleš Knížek souhlasil a to strhlo lavinu dalších nápadů, které nakonec vyústily v projekt unikátní Rekonstrukce bojů o Český rozhlas. Díky ohromnému zapálení mnoha spolupracovníků se podařilo většinu nápadů realizovat a díky Armádě ČR se po 60 letech opět dostal před Český rozhlas i povstalecký obrněnec.

Než došlo na samotný převoz stíhače tanků z Vojenského technického muzea v Lešanech, musela se vyřešit řada složitých problémů. Nakonec ale díky dobré vůli VHÚ a Armády ČR byly všechny komplikace vyřešeny a 3. května 2005 před devátou hodinou přijíždí do Lešan autor projektu Alexandr Pícha a v roli fotografa vedoucí zpravodajského webu ČRo iŽurnálu Jan Rosenauer. Pracovníci muzea už Hetzer vytáhli z přístřešku na asfaltovou plochu. Připraveni jsou i vojáci ze 14. brigády logistické podpory Pardubice, stíhač tanků je přivázán pod jeřábem, poblíž stojí čtyřnápravová tatra s transportním kontejnerem. Zbývá vyzkoušet uložení dobového kulometu v otvoru pro kanón a nakládání téměř kolosu o hmotnosti asi 10 tun (bez motoru a převodovky) může začít.

Vojáci ze 14. brigády logistické podpory Pardubice chystají ve VTM Lešany naložení stíhače tanků Hetzer na transportní kontejner.
Jeden z vojáků zkouší uložit kulomet vz. 26 v otvoru pro kanón Hetzeru.
Ředitel ČRo 1 - Radiožurnálu Alexandr Pícha samozřejmě musí vstoupit do živého vysílání s důležitou informací o tom, že povstalecký Hetzer skutečně na pražské Vinohrady dorazí.
Vojáci upravují směr Hetzeru zavěšeného pod jeřábem, aby pod něj mohl být vsunut transportní kontejner.
Při nakládání Hetzeru na kontejner si výjimečně můžeme prohlédnout stíhač tanků zespodu.
Vojáci musí Hetzer na kontejneru pořádně zajistit, aby se po cestě plné stoupání a serpentýn ani nepohnul.
Původní lak Hetzeru s vlajkou a nápisy připomíná boj o rozhlas a zraněné i padlé vlastence.
Kontejner s Hetzerem je nakládán na transportní tatru, za chvíli se vydáme na cestu do Prahy.

Do Prahy naše malá kolona (vůz vojenské policie, Tatra s Hetzerem, rozhlasový vůz a vojenský jeřáb) směřuje po trease Krhanice, Kamenný Přívoz, Jílové u Prahy a Jesenici, kde na nás čeká další vůz vojenské policie. Krátce se radíme, kudy projedeme do centra metropole - kvůli váze tatry s nákladem (25 tun) nemůžeme jet přes Nuselský most, váháme i nad výškou podjezdu pod železniční tratí u Edenu. Nakonec přeci jen vybíráme trasu po dálnici D1, přes Spořilov, Vršovice na Vinohradskou třídu. Všude, kudy projíždíme, budíme pozornost kolemjdoucích. Přeci jen tank se na silnici nevidí každý den, převozu na efektu přidávají i vojenští policisté zajišťující plynulý přesun celé kolony.

Tatra 815 s naloženým Hetzerem projíždí přes náměstí v Jílovém u Prahy, všude budíme zájem kolemjdoucích.

Tatra s naloženým Hetzerem stoupá serpentýnami mezi Jílovým a Jesenicí.

Transport nemohl kvůli váze na Nuselský most, pod železniční podjezd ve Vršovicích se ale naštěstí vešel (zbývalo 30 cm).

Transport doprovází vojenská policie, která zajišťuje plynulý přesun nadměrného nákladu.

Hetzer je v cíli, po 60 letech se vrací na Vinohradskou ulici před Český rozhlas.

K Českému rozhlasu přijíždíme před čtvrt na dvanáct. Kromě fotografů, televizních štábů a mnoha přihlížejících na nás čekají pracovníci Dopravního podniku Praha s jeřábem. Povstalecký Hetzer bude vykládán v místě, kde je nad ulicí nataženo trolejové vedení pro tramvaje, jeřáb má jen omezený prostor a je třeba zajistit i plynulý provoz tramvají. Vojenský jeřáb s námi přijel jako záloha, ze stejného důvodu je tu i těžký vyprošťovací jeřáb dopravního podniku.

Stíhač tanků Hetzer po příjezdu před budovu Českého rozhlasu

Pracovníci dopravního podniku zvedají Hetzer z kontejneru, práci jim ztěžuje zavěšení trolejového vedení.

Hetzer je nasměrován nad podstavec, ještě pár centimetrů spustit a bude definitivně na svém místě před budovou rozhlasu.

Alexandr Pícha podává jednomu z vojáků kulomet vz. 26, aby jej lafetoval v prostoru pro dělo Hetzeru.

Na instalovaný Hetzer zbývá lafetovat kulomet, aby vše vypadalo jako před 60 lety. Na to čekají i Zdeněk Kopecký a Petr Štorek z historické skupiny Četnická pátrací stanice Praha v dobových uniformách českého četníka a policisty. Spolu s informačními panely vysvětlují zájemcům, proč tu stíhač tanků stojí, jak probíhaly boje o rozhlas, a také pózují fotografům. Odměnou za to jim je i setkání s již stoletým veteránem dr. Jaroslavem Andělem, který po příjezdu na natáčení rozhovoru ochotně ukazuje, jak se k rozhlasu v květnu 1945 dostal a kde bojoval.

Zdeněk Kopecký a Petr Štorek z historické skupiny Četnická pátrací stanice Praha v dobových uniformách pózují fotografům u čela Hetzeru.

Petr Štorek z historické skupiny Četnická pátrací stanice Praha drží čestnou stráž u stíhače tanků Hetzer před Českým rozhlasem.

Alexandr Pícha se poblíž Hetzeru setkal se 100letým veteránem dr. Jaroslavem Andělem, který ukazuje, kde v květnu 1945 u Českého rozhlasu bojoval.

Lehký kulomet vz. 26 je umístěn v plátem překrytém otvoru hlavně tak, jak jej v květnu 1945 používali pražští povstalci.

Pokud byste chtěli vidět více fotek z přesunu stíhače tanků Hetzer k Českému rozhlasu, najdete je ve velké fotogalerii ZDE. A pokud chcete vidět Hetzer osobně, přijďte se na něj podívat buď do 7. května k budově Českého rozhlasu a nebo později do Vojenského technického muzea u Lešan.

autor: jkr
Spustit audio