Francis Schaeffer - myslitel, který ovlivnil hippies i prezidenty

4. únor 2012

V úterý uplynulo sto let od narození amerického teologa, filosofa a apologety Francise Schaeffera. Tento myslitel patřil k předním osobnostem evangelikálního křesťanství. V osmnácti letech se stal křesťanem, vystudoval teologii a nějakou dobu byl presbyteriánským pastorem. V padesátých letech odešel do Švýcarska a působil jako nezávislý křesťanský filosof. Psal knihy, přednášel po celém světě, připravoval televizní pořady.

„Měli bychom si všimnout zajímavého znamení své doby: Jedinou povolenou absolutní hodnotou je absolutní popírání toho, že existuje nějaká absolutní hodnota či pravda.“ To je jedna z myšlenek muže, který, ačkoli zemřel před 28 lety, oslovuje svými knihami čtenáře i dnes. V 70. a 80. letech minulého století byl označován za proroka a my dnes s údivem sledujeme, jak se jeho předpovědi důsledků rozpadu hodnotového systému Západu naplňují.

Jednou z příčin sekularizace západní kultury bylo podle Schaeffera nepochopení toho, co je skutečné křesťanství založené na Bibli. Vysvětluje David Novák z Evangelikálního teologického semináře v Praze.

„Schaeffer obhajuje a hájí rozum, to znamená: víra není jenom něco, co jde proti rozumu, ale měla by jít v souladu s lidským rozumem. Stát se křesťanem neznamená bez rozmyslu přitakat jakési výzvě nebo slepě skočit do tmy, nemít žádné důvody, prostě ‘jenom tak uvěřit‘, ale znamená to mít pro uvěření i náležitá racionální data.“

Z řady knih, které Schaeffer napsal, byla česky vydána jen jedna: Ten, který je skutečností. V ní se zabýval otázkami relativismu, rozumu, teorie poznání a pravdy. Další Schaefferovy spisy jsou v českém překladu dostupné jen na internetu. Mnohé své myšlenky vtělil do televizních vzdělávacích pořadů, které lze shlédnout třeba na You Tube.

Jedním z projektů, které dodnes pokračují, je komunita L´Abri neboli Útočiště, kterou manželé Schaefferovi založili už v roce 1955 ve Švýcarsku. Začala skromně tak, že Schaefferovi otevřeli svůj dům pro všechny, kdo s nimi chtěli pobýt a diskutovat. Záhy to byly stovky lidí ročně. Komunita L´Abri dodnes působí v řadě zemí světa. V čem byla její jedinečnost? Vysvětluje David Novák:

„Schaeffer a později samozřejmě i jeho spolupracovníci vytvořili prostředí, kde bylo možné velmi vážně diskutovat o křesťanských otázkách a zároveň se nebát o nich diskutovat. Schaeffer to v jednom ze svých děl shrnul následovně: ‘Kdybych měl hodinu na to, abych diskutoval s nevěřícím, tak bych tři čtvrti hodiny naslouchal, co si myslí o křesťanství, a ve zbývajících patnácti minutách bych mu na tomto základě dal náležitou odpověď.‘ Myslím si, že tohle výborně charakterizuje L´Abri, tzn. oni dokázali naslouchat tepu tehdejší kultury, otázkám nevěřících lidí nebo agnostiků a na tomto základě dokázali dávat adekvátní odpovědi.“

Po smrti Francise Schaeffera prohlásil americký prezident Ronald Reagan: „O málokom se dá říci, že se jeho život dotkl mnoha ostatních a poznamenal je k lepšímu; o Dr. Francisi Schaefferovi se bude říkat, že jeho život poznamenal milióny duší a přivedl je k pravdě jejich Stvořitele.“ Já mohu jen dodat, že k těm miliónům dotčených patřím.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio