Gertruda Gruberová-Goepfertová: Zacházka. Pásmo z veršů české exilové básnířky

14. duben 2024

Století uplynulo od narození jedné z výrazných postav našeho exilového umění. Dne 16. dubna 1924 se na jihlavsku narodila spisovatelka a výtvarnice Gertruda Grubrová-Goepfertová (1924–2014). Připomínáme si její dílo souborem veršů ze sbírky Zimní klavír (2003). Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Věra Kubánková a Petr Pelzer
Připravil: Miloš Doležal
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2004

Jako mladičká dívka publikovala ve druhé polovině 30. let a za války své povídky a črty především na stránkách Studentského časopisu a literární revue Akord. Po válce začala studovat na pražské Umělecko-průmyslové škole v ateliéru Františka Tichého a Antonína Strnadela. A tito její učitelé a mnozí renomovaní literáti – jako například Jan Zahradníček a Jan Čep – jí prorokovali slibnou uměleckou budoucnost.

Jenže po únorovém komunistickém puči Gertruda Gruberová s manželem emigrovali a její jméno doléhalo přes železnou oponu pouze na rušených vlnách Svobodné Evropy a sporadicky ze stránek exilových časopisů a knih. V exilu vydala dvě básnické sbírky (Hejno stehlíků a Ohňostroj marnosti) a německy psané knihy cestopisných črt.

Od šedesátých let žila Gertruda Gruberová se svojí početnou rodinou v bavorském Rosenheimu. Do rodných Čech se literárně navracela až s odstupem od revoluce – po prozaických knížkách Choroš a Rodokmen se vrátila i jako básnířka. Kniha Zimní klavír, vydaná v roce 2003 v nakladatelství Atlantis, v podstatě shrnuje její celoživotní básnické dílo. V roce 2005 vyšly ještě její povídky pod názvem Půlnoční deník.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související