Gospel až na dřeň

15. březen 2014

Gospel (až) na dřeň – tak se jmenuje workshop, na kterém se už od včerejška učí zájemci o gospelovou hudbu osm nových písní. Ty pak předvedou zítra na benefičním koncertu, který se bude konat od osmnácti hodin v kostele Evangelické církve metodistické Maranatha v Husově ulici v Plzni. Výtěžek koncertu je určen na podporu Nadace pro transplantace kostní dřeně.

Gospelových souborů je v naší republice asi dvanáct. Zpívají v nich příznivci hudby, která má ve svém názvu slovo evangelium – gospel. Původně se jednalo o černošskou hudbu určenou pro bohoslužby, kterou si však oblíbili i běloši a v posledních desetiletích ji zpívají i Evropané.

U nás se začala šířit po Sametové revoluci. Každoroční workshopy pořádané sdružením Gospel Train umožňují dirigentům i zpěvákům rozšířit repertoár písní.

Jak probíhá letos? Odpovídá pořadatelka Alena Dobrovolná.

Workshop pořádaný sdružením Gospel Train

„Je to vlastně workshop se dvěma černošskými dirigenty, kde se účastníci mohou naučit zhruba osm písniček a s těmi potom společně se sborem Touch of Gospel vystoupí na závěrečném koncertě v Evangelické církvi metodistické v kostele Maranatha. Celé to vedou dva černošští dirigenti, jak už jsem řekla. Ti jsou z Londýna – pastor jednoho z černošských londýnských kostelů David Daniel, druhá je lektorka Tula Lynch, taky z Londýna.“

Gospelová hudba je sice svým zaměřením i obsahem křesťanská, ovšem v souborech zpívají jak lidé věřící, tak i ti, kteří se sami ke křesťanství nehlásí. Podmínkou je mít tuhle muziku rád a dokázat se jí poddat.

„Gospel je velká otevřenost a emocionalita. To, co nám třeba v Česku chybí: že vyjádříme city. A v gospelu to potřebuje udělat a je to důležitá součást. To znamená, že si člověk řekne, že použije ty svoje ruce na tleskání a že se pohne u zpívání a že se taky emocionálně otevře, takže bude ochoten vyjádřit i něco z toho, co si normálně schovává.“

V České republice zatím není žádná církev, kde by se gospelová hudba běžně provozovala, ale už se objevují gospelové bohoslužby, které čas od času někde nějací nadšenci v církvi zorganizují. Mimo to je možno gospel slyšet i na koncertech. Jak bude probíhat ten zítřejší v Plzni?

Workshop pořádaný sdružením Gospel Train

„Koncert zahájí sbor Touch of Gospel, ten udělá takovou jakoby předkapelu, zazpívá asi pět písniček, no a potom si přizveme účastníky workshopu, kteří se k nám přidají na dalších osm písniček, které se budou učit během toho workshopu.“

Říká Alena Dobrovolná ze sdružení Gospel Train. Koncert je jako vždy benefiční – v uplynulých letech se při koncertech nazvaných Gospel až na dřeň vybralo pro Nadaci Kostní dřeně 100 000 korun. I to je gospel, tedy dobrá zpráva neboli evangelium.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio