Granátové jablko - vitamínová bomba a afrodiziakum v jednom

15. prosinec 2015

Na granátové jablko se v poslední době zaměřili i lékaři a vědci. Jejich výzkumy potvrzují, že tento plod ze středomoří dokáže pomáhat s léčbou mnoha zdravotních neduhů.

Granátové jablko obsahuje velmi významné množství sodíku, draslíku a vitamínů řady B. Ale i ostatní vitamíny a minerály v něm tvoří hodně zajímavý koktejl, díky kterému má velmi efektivní antioxidační účinky.

Velmi dobře umí povzbudit imunitní systém a pokusy dokazují, že umí fungovat jako prevence nádorových onemocnění. Pravidelná konzumace reguluje krevní tlak a pomáhá udržovat cévy v dobré kondici. Významné jsou také pozitivní účinky na trávení a správnou funkci ledvin.

Během výzkumů se také ukázalo, že granátové jablko rovná hladinu hormonu testosteronu a lze ho považovat za přírodní afrodiziakum. Výhodou je, že se dá konzumovat syrové, v podobě džusů, ale dá se z něj také připravit spousta chutných pokrmů.

Jako u každého ovoce i u granátového jablka platí, že nejlépe je konzumovat ho v čerstvém stavu - kvůli zachování vitamínů. Moc uchovávat nejde, protože obsahuje skoro 80 procent vody, takže sušení nepřipadá v úvahu a džemy z něj jsou velmi řídké konzistence.

03493136.jpeg

Vysoký obsah vody je ale velká přednost kvůli našemu příjmu tekutin, takže můžete vyzkoušet džus z granátového jablka. Zrníčka obalená dužinou rozmixujte a hmotu pak přeceďte. Získáte tak velmi lahodný nápoj plný vitamínů.

Nebo dužinu použijte do ovocného salátu – skvělý je salát z pokrájených banánů pokapaných citrónem, dužina granátového jablka a lžička medu.

Máme pro vás i tip na lehký dezert, který se hodí třeba i pro slavnostní příležitosti a přitom nezatíží váš trávicí systém: dužinu granátového jablka smíchejte s kelímkem jogurtu, lžičkou hnědého cukru a hmotou polijte pár sušenek nebo piškotů.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio