Granátové šperky své milované Ulrice ve skutečnosti Goethe nedal. Darem z lásky přesto byly

28. září 2022

Legenda praví, že skvostnou soupravu šperků z českých granátů daroval Ulrice von Levetzow dvaasedmdesátiletý věhlasný básník Johann Wolfgang Goethe, okouzlený půvabem tehdy sedmnáctileté dívky. Skutečnost je ale poněkud jiná. I když i v tomto případě šlo o dar z lásky.

Nejdřív ho patrně jako svatební dar dostala matka hraběte Františka Josefa von Klebelsberga. Ten původní soubor obohatil o další kousky a použil ho znovu jako svatební dar, pro svoji ženu Amálii von Levetzow. Ta byla matkou Ulriky a po ní ho Ulrika zdědila. Souprava obsahuje pětiřadý náhrdelník, dva náramky, přezku opasku, prsten a náušnice. Vůbec největší broušený český granát je osazený na sponě náhrdelníku. Celá souprava je dnes k vidění v Muzeu a galerii města Mostu ve speciální expozici věnované Ulrice von Levetzow.

Při posledním restaurování a zkoumání, které prováděl přední český gemolog Radek Hanus, vyšla najevo zajímavá fakta. Soubor obsahuje 469 kamenů mimořádné velikosti a všechny pocházejí z jediného místa – z oblasti Podsedic a Třebívlic, což bylo panství Klebelsbergů. Kameny takové velikosti se nacházejí výjimečně, takže musely být shromažďovány dobře sto padesát nebo i dvě stě let.

Pancéřová vitrína s dokonalým nasvětlením umožňuje prohlédnout si šperky v safiánovém pouzdru úplně zblízka. Pozornost návštěvníka ale upoutají i další exponáty. Je tu celá ložnice Ulriky včetně křesel, na která spolu se sestrou Bertou vyšívala rodové erby. K vidění jsou i osobní drobnosti, jako domácí šaty, papuče, brýle a dokonce i zubní kartáček, slunečník a spoustu dalších osobních předmětů.

Ulričina ložnice

Prohlédnout si můžete také album s fotografiemi známých, příbuzných a zaměstnanců, ukázku Ulričina herbáře i listinu, která ji uvádí jako členku Společnosti Národního muzea. Tomu ostatně po matčině smrti předala i část dědictví. Byla také velkorysou mecenáškou řady sociálních projektů a dožila se požehnaných 95 let. Na místě je tedy obdivovat nejen šperků i samotnou Ulričinu osobnost.

Spustit audio