Historické autobusy najdou zázemí ve strašických kasárnech

22. srpen 2008

Ve Strašicích na Rokycansku zřejmě vznikne muzeum autobusů Škoda, údajně první svého druhu v západních Čechách. Plzeňské sdružení Škoda bus se domluvilo s obcí na vybudování muzea v areálu bývalých vojenských kasárnách ve Strašicích. Klub, který se zabývá historií hromadné dopravy, především autobusové a trolejbusové, zajistí provoz a expozici muzea, tedy historické vozy a předměty jako uniformy nebo staré jízdenky. Strašice se postarají o opravu objektu a seženou peníze. Pokračuje místostarosta obce František Nerad.

Muzeum by mohlo být otevřeno ještě letos. Strašice teď zpracovávají projekty na stavební úpravy. Náklady na opravu objektu odhadují na jeden milion korun.

Podle Libora Hada, předsedy sdružení, hledal klub nové prostory několik let. Zázemí pro své historické autobusy má dosud v plzeňském Muzeu Škoda. Ve Strašicích by mohlo parkovat 20 až 25 autobusů a trolejbusů v hale, která sloužila jako garáž na tanky. Součástí by byly i vitríny s uniformami a dalšími předměty doplňující historii dopravy.

Starý autobus
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio