Hledání náznaků evangelia i morálně-etického záběru. Ekumenické poroty působí na filmových festivalech už od 70. let

4. červen 2023

Hledají stopy, které míří k evangeliu. Zajímají je filmy, které vedou k přemýšlení, které provokují a ukazují alternativní cesty: členové ekumenických porot při filmových festivalech. V debatě Vertikály se dozvíme, jak se na půdě ekumenické poroty shodnou nad výsledným verdiktem lidé různých filosofických, etických či náboženských zaměření, z různých zemí světa.

Ekumenické poroty začaly vznikat v 70. letech po druhém vatikánském koncilu.

„Zohledňují především morálně-etický záběr toho díla,“ říká Joel Ruml, emeritní synodní senior Českobratrské církve evangelické, nyní kazatel, který byl členem mezinárodní ekumenické poroty na letošním filmovém festivalu v Cannes.

„Všichni jsme tam od toho, abychom také hledali náznaky a souvislosti třeba ze zvěsti evangelia, což je někdy docela oříšek, ale přece jenom v těch dílech a reakcích filmařů na život a otázky současnosti člověk mnohdy hodně najde – takovou stopu, která míří k evangeliu a k tomu našemu křesťanskému základu.“

V debatě Vertikály taky nahlédneme do práce ekumenické poroty na letošním ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes a dozvíme se zajímavosti o filmu, který získal cenu této poroty. Moderuje Eva Hůlková.

První část Vertikály se zeptá, proč bude Pravoslavná církev Ukrajiny používat nový kalendář. Ortegova vláda zmrazila účty katolické církve v Nikarague. Vypravíme se na slavné poutní místo – francouzskou Horu svatého Michaela. A povíme o projektu, díky němuž se děti seznamují s životem v rozvojových zemích. Moderuje Adam Šindelář.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související