Honda se vrací do závodů formule 1!

18. květen 2013

Spekulovalo se o tom několik let – teď to přichází jako oficiální zpráva. Honda se vrací do formule 1. Bude dodávat motory stáji, se kterou v osmdesátých letech zažila svou nejslavnější éru – McLarenu. Dalším odběratelem motorů by podle spekulací mohl být Lotus nebo Sauber

První monoposty s motory Honda se na dráze objeví v roce 2015. „Naše společnost má dlouhou historii v sériích nejprestižnějších automobilových závodů světa. Inspiruje to naše pracovníky a umožňuje rozvoj technologií. Nová pravidla závodů F1, která se soustředí na ochranu životního prostředí, se stala podnětem pro ještě intenzivnější práci našeho teamu a jsou hlavním důvodem naší účasti v soutěži F1,“ oznámil na setkání s novináři v Tokyu šéf automobilky Takanobu Ito.

Čtěte také

Nové motory toho mají poměrně dost společného s historií – F1 se vrací k turbomotorům, a k šestiválcům o objemu 1,6 l. Jsou pochopitelně doplněný přímým vstřikováním paliva a nezbytným systémem pro rekuperaci kinetické energie.

„Stejně jako McLAren i Honda má závodění v krvi. Doufáme, že toto nové spojení nám pomůže navázat na slávu z minulosti a vynese obě značky zpátky na vrchol,“ vrací se šéf McLarenu Martin Whitmarsh do éry 1983-1992, kdy Honda dodávala motory stájím Lotus, McLaren nebo Williams.

Tehdy vozy s motory Honda vyhrály 72 Velkých cen. Kromě Ayrtona Senny s nimi jezdil třeba Alain Prost nebo Nelson Piquet, i díky nim Honda získala 8 různých mistrovských titulů.

Čtěte také

„Firemní slogan mluví o Síle snů. Vyjadřuje naše velké odhodlání naplnit a uskutečnit naše sny spolu s našimi fanoušky. Společnost Honda, ve spolupráci s týmem McLaren, vstupuje do nové fáze svého působení v závodech F1,“ pokračuje Takanobu Ito.

Není bez zajímavosti připomenout, že ve stejném roce, kdy Honda vstoupí do F1, což bude v roce 2015, přijde i druhá generace japonského supersportu NSX. Jeho první generaci Honda představila v roce 1990, když byla na vrcholu úspěchů v F1.

autor: pek
Spustit audio