Hrabalovský večer s překvapením v záloze

3. únor 2017

Ve komponovaném Pátečním večeru jsme si připomněli dvacáté výročí spisovatelovy smrti. Šlo nejenom o vzpomínání, v němž můžete slyšet ukázky z Hrabalových knih (mimo jiné i v autentickém archivním čtení autorově) a kde se pouští hudba, kterou měl autor rád a která ovlivňovala jeho psaní, ale i hrabalovská tázání skrývající mnoho zajímavých a podstatných témat.

Ptali jsme se i na Hrabalovu současnost, na způsob jeho čtení, na jeho stopy v současné české literatuře či na jeho zlidovění až znehodnocení ve filmových přepisech jeho románů.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Čtěte také: Smyčce k slzám a kapesníčkům. Hudba v povídkách a vzpomínkách Bohumila Hrabala

A koho jiného bychom se na takové věci měli ptát než romanisty Jiřího Pelána, který je nejenom pořadatelem Sebraných spisů Bohumila Hrabala, jejichž vydání se blíží k úspěšnému konci, ale i autorem uznávané hrabalovské studie Bohumil Hrabal: pokus o portrét. Do debaty se také připojil literární historik Petr Kotyk, pro něhož je Bohumil Hrabal (vedle Arnošta Lustiga a Jaroslava Foglara) životní posedlostí. Kotykova kniha Hlučná samota, která vyšla před třemi lety, je dodnes jedním z nejlepších a nejkomplexnějších artefaktů pojednávajících o autorově světě a kultuře s ním svázané.

Pořad moderovali Petr Gojda a Jiří Kamen.

Čtěte také: Pábitel české mysli: Od smrti Bohumila Hrabala uplynulo dvacet let

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.