Jan Dohnálek pomáhá lidem po mozkové mrtvici, kterou sám prodělal

8. říjen 2015

Ve 48 letech upadl Jan Dohnálek po cévní mozkové příhodě na měsíc do kómatu. Když se probral, nemohl se hýbat ani mluvit a lékaři mu příliš šancí nedávali. Díky silné vůli a podpoře rodiny se dokázal z nejhoršího dostat.

Naučil se znovu chodit a po dvou letech se vrátil do práce. V počítačové firmě, kde byl zaměstnán v prestižní a dobře placené funkci, dal ale výpověď a založil neziskovou organizaci Ictus, která pomáhá lidem po mozkové mrtvici.

Zásadní je podle Dohnálka pomoc s rehabilitací, podpora psychologa a možnost vrátit se zpět do plnohodnotného života. Podle Dohnálkových slov nezisková organizace Ictus pomohla už více než 600 lidí. Mnohým z nich asistovala také při hledání nové práce.

Ictus se snaží především odstranit bloky, které má člověk po mozkové příhodě v hlavě. Organizuje ozdravné krátkodobé pobyty a také neobvyklé aktivity jako sjíždění vody nebo návštěvy lanového centra. „Děláme věci, které u nás nikdo jiný nedělá, upozorňuje Jan Dohnálek.

„Ti lidé často leží a nechtějí nic dělat. Myslí si, že je to jejich konec. My přijdem a doslova je nakopneme do života, aby něco dělali. Jde o to, aby lidé žili a ne živořili. Abyste viděl, že se smějí a jdou dál a ne že sedí doma a bojí se vylézt ven," říká Jan Dohnálek.

autoři: jas , Dušan Radovanovič
Spustit audio