Oldřich Klegr vedl český traumatologický tým v Nepálu

20. říjen 2015

Traumatologický tým vyslala česká vláda na pomoc Nepálu na jaře po těžkém zemětřesení. Tým pod vedením Oldřicha Klegra ošetřil více než tisíc zraněných a několika lidem zachránil život.

Tým Oldřicha Klegra působil skoro celý květen ve městě Melamchi v regionu Chautara. Sestával z 9 lékařů, 10 zdravotních sester, 14 příslušníků hasičského záchranného sboru ČR a tlumočníka. Kromě toho, že jsou všichni odborníci ve svém oboru, procházejí rovněž psychologickou přípravu a jsou vycvičeni v souvislostech odlišných kultur.

Základní vlastností nezbytnou pro všechny členy týmu je vynikající psychická odolnost. „To je jako u horolezců. Když jste někde měsíc na jednom místě v náročných podmínkách, tak se vás nesmí dotknout, když kolega něco řekne. Prostě musíte být člověk do nepohody,“ vysvětluje Klegr.

Zdravotníci ošetřovali hlavně zlomeniny a pohmožděniny. Výjimkou ale nebyla ani kuriózní zranění v podobě hřebů zaražených v nohou. Nepálci se totiž snažili ze svých rozbořených domů získat alespoň nějaké dřevo, nebo najít oděvy.

„Byla tam velká plocha domků rozesetých po horách. Pronajali jsme si dvě auta a jezdili jsme za nimi s lékařskou pomocí,“ přiblížuje Klegr práci traumatýmu.

Během svého působení ošetřili v obtížných podmínkách přes tisíc pacientů, mnohé ve velmi vážném stavu. Z toho minimálně jedenácti lidem prokazatelně zachránili život.

„Největší uspokojení z práce člověk cítí ve chvíli, kdy vidíte výsledek. Když vám přijde poděkovat tatínek zachráněného dítěte, nebo když vidíte velké oči těch nepálských dětí, o nichž víte, že kdyby nedostaly léky od nás, tak by se těžko dovolaly nějaké pomoci,“ říká Oldřich Klegr.

autoři: jas , Dušan Radovanovič
Spustit audio