Rudolf Zvolánek zachránil muže v drtičce na plasty

5. říjen 2015

V březnu 2011 zachránil lékař brněnské záchranky (a také hokejové Komety) Rudolf Zvolánek život mladému muži, kterého vtáhl stroj mísícího zařízení na plasty malým otvorem do válce o průměru 1,5 metru. Muž zůstal zaklíněn v těsném prostoru sila, v těle měl zaražené dvě lopatky a potrhanou ruku namotanou na středovou osu.

Zvolánek vlezl dovnitř, kde musel muži amputovat levou ruku a potom ho ze stroje složitě vyprostil. Uvolnil omotané nohy a vyjmul lopatky z těla pacienta. V umělém spánku ho pak záchranáři vrtulníkem transportovali do Fakultní nemocnice Brno, kde se z těžkých zranění zotavil. Během celé akce se hrálo především o čas.

Rudolf Zvolánek začínal jako anesteziolog v Brně. Pak působil jako primář okresní nemocnice v Jeseníku. Do zdravotnické záchranné služby jihomoravského kraje přišel v roce 2007. Jeho bohaté zkušenosti mu pomohly vyřešit danou situaci rozhodně a především rychle.

Zmíněný případ považuje za svůj dosud nejsložitější a se zachráněným pacientem, který přežil kromě ztráty ruky bez zásadních poranění, se dodnes občas vídá. Za zásah byl Rudolf Zvolánek vyznamenán Zlatým záchranářským křížem a v roce 2012 mu prezident Václav Klaus udělil Medaili za hrdinství.

autoři: jas , Dušan Radovanovič
Spustit audio