Hygienici v Praze nařídili od pondělí povinně používat ve vnitřních prostorách dezinfekci na ruce

11. září 2020

Pražané si musí od pondělka povinně dezinfikovat ruce při vstupu do vnitřních prostor. Rozhodla o tom v pátek bezpečnostní rada města. Hlavní město připravuje i otevření dalších odběrových míst. Chce také nasadit dobrovolníky, kteří mají pomoct s trasováním kontaktů lidí nakažených nemocí Covid-19.

V Praze už teď platí povinnost nosit ve všech vnitřních prostorách roušky. Toto opatření má od pondělí posílit dezinfekce rukou ve vnitřních prostorách. Dodržování budou hlídat provozovatelé. Pokud si návštěvník ruce nevydezinfikuje, bude z budovy či provozovny vykázán.

Nařízení bude namátkově kontrolovat také městská policie, stejně jako třeba dohlíží na nošení roušek v hromadné dopravě.

V Praze teď funguje pro veřejnost sedmnáct odběrových míst, příští týden by měla přibýt další dvě v Praze 6. Jedno z nich by mělo být na Džbánu jako drive in, kde se bude testovat přímo z auta. Další by pak mělo vzniknout v centru města. Magistrát chce také hygienické stanici pomoct s trasováním, vyzve proto dobrovolníky, kteří městu na jaře pomáhali s informační linkou, aby teď od lidí zjišťovali, s kým se mohli kde potkat.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio