Ibiškovec je dobrý na imunitu i trávení. Navíc je plný vitamínů
Ibiškovec jedlý připomíná takové malé zelené papričky. Je chutný a velmi zdravý – jeho nezralé plody jsou oblíbené hlavně v asijských kuchyních.
Celá rostlina může být vysoká i metr nebo dva. Na konci listů se objevují květy a po odkvětu zelené tobolky. Podobají se papričkám, ale jsou velmi křehké. Jsou v nich vitamíny A, B i C, vápník, železo, draslík, zinek i hořčík, taky vláknina a bílkoviny.
Sliz, který vznikne vařením tobolek, pomáhá dobrému trávení a správné činnosti střev. Díky obsahu antioxidantů podporuje také imunitu a chrání buňky.
Plody ibiškovce je dobré vařit vcelku a jen krátce. Nebo je můžete jen osmahnout – dobře chutnají s rajčaty a citrónem nebo třeba v rybí polévce.
Ibiškovec neboli okru si můžete sami vypěstovat ze semínek. U nás je ale k dostání i mražená nebo naložená v omáčce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.