Český rozhlas hlásí dvě nominace na Prix Europa

4. září 2018

Dva rozhlasové pořady z dílny Tvůrčí skupiny Drama a literatura a Tvůrčí skupiny Dokument Českého rozhlasu se ve dnech od 14. do 18. října utkají společně s dalšími rozhlasovými pořady na největším evropském festivalu televizních, rozhlasových a on-line pořadů – Prix Europa v Berlíně.

Na seznam nejužšího výběru nominovaných rozhlasových pořadů se z Českého rozhlasu probojovaly rozhlasová hra režiséra Petra Vodičky s názvem „Láska je dobrej matroš“ a dokument Daniela Moravce „Matyáš a maminka“. Prvním nominovaným projektem je třídílná rozhlasová hra, jejíž hlavní hrdinka se na začátku rozhodne, že najde pravou lásku. Pochopitelné a chvályhodné rozhodnutí z ní ovšem zároveň dělá cosi jako pokusné zvíře a otázka zda vůbec existuje pravá láska, nabývá postupně fatálního rozměru.

Dokument Daniela Moravce „Matyáš a maminka“ zavede posluchače do prostředí rodiny Barbory Kosíkové a jejího syna Matyáše. Osud mimořádně inteligentního chlapce Český rozhlas již v minulosti zpracoval v dokumentu o nadaných dětech, tentokrát se ovšem zabývá Matyášovým rozhodnutím zemřít. Dvaadvacetiletý hoch trpí 18,5 let svalovou dystrofií, která mu byla diagnostikována až v 19 letech. Po celou tu dobu byl Matyáš neustále unavený a psychologové zkoumali, jestli si nevymýšlí, když je tak mimořádně inteligentní, a prostě nemohli přijít na to, co mu vlastně je. Nakonec pomohlo genetické vyšetření z kapky krve. „Český rozhlas se jako médium veřejné služby jako jediné věnuje rozhlasovým žánrům dokument a drama. Z nominace dvou projektů rozdílných žánrů na největším evropském festivalu Prix Europa, který má třicetiletou tradici, máme obrovskou radost. Pro všechny, kteří se na výrobě výše uvedených pořadů podíleli, je to to již nyní velké ocenění,“ řekla ředitelka Výroby Českého rozhlasu Kateřina Konopásková.

Spustit audio