Český rozhlas představuje nové pohádky Michaely Veteškové Jak maminka vyprávěla o 20. století

17. září 2018

Český rozhlas představuje u příležitosti 100. výročí republiky novou knihu rozhlasové novinářky Michaely Veteškové Jak maminka vyprávěla o 20. století. Prostřednictvím sedmi hravých povídek přiblíží kniha dětským čtenářům důležité historické okamžiky českého státu. Slavnostní křest knihy se uskuteční v pondělí 24. září od 18.00 v prostorách Galerie Vinohradská 12 v Českém rozhlase. Patronkou knihy je moderátorka stanice Český rozhlas Radiožurnál Lucie Výborná.

Jak maminka vyprávěla o 20. století aneb malé pohádky o velkých českých dějinách je v pořadí třetí kniha reportážních pohádek Michaely Veteškové, která je inspirována její prací rozhlasové reportérky. Vyprávění přiblíží malým čtenářům hravou formou příběhy o složitých historických událostech. Nedílnou součástí publikace je také podrobný ilustrovaný slovníček pojmů, ve kterém se děti dozví o zásadních osobnostech i událostech českých dějin 20. století. „Reportáže, podle kterých reportážní pohádky vznikly, mohli lidé slyšet z vysílání Českého rozhlasu. Moje práce, která mě nepřestává fascinovat a bavit, je časově náročná. Proto i ty první dvě knihy vznikly tak trochu jako omluvenky mým vlastním dětem za to, že jsem s nimi nemohla být víc. Tuto třetí jsem napsala z přesvědčení, že se s dětmi má mluvit o novodobé historii národa, jehož jsou součástí, ale mělo by to být hravou a srozumitelnou formou. Děti jsou dost chytré na to, aby si pak utvořily i v této době plné dezinformací vlastní názor," říká vedoucí Kulturní redakce Českého rozhlasu a autorka knihy Michaela Vetešková. Obrazový doprovod vytvořila Lenka Jasanská, grafická designérka a ilustrátorka, z jejíž dílny vzešla řada oceňovaných knih pro děti i dospělé.

Slavnostní křest knihy, kterou vydává vydavatelství Radioservis, se uskuteční 24. září od 18.00 v prostorách Galerie Vinohradská 12 Českého rozhlasu. Patronkou knihy bude moderátorka stanice Český rozhlas Radiožurnál Lucie Výborná. Na křtu vystoupí také Dismanův rozhlasový dětský soubor. V ten samý den zazní v premiéře na stanici Český rozhlas Dvojka první díl s názvem „Jak se maminka prošla vagonem Ferdinada D' Este“ aneb Jak to všechno začalo ze sedmi pohádkových příběhů „Jak maminka vyprávěla o 20. století“.


Michaela Vetešková pochází ze Vsetína, vystudovala FF UP Olomouc a v současné době pracuje jako vedoucí redakce kulturního zpravodajství Českého rozhlasu. Žije se svou rodinou v Praze. Je vdaná a s manželem výtvarníkem Rudolfem Marešem vychovává Luisu Marii a Fabiána Michaela. Přednáší a vede semináře o rozhlasovém zpravodajství na Vyšší odborné škole publicistiky v Praze.

Spustit audio