Řád Bílého lva obdržel Karel Lánský, výrazná osobnost Československého rozhlasu

28. říjen 2018

Bývalý pracovník Československého rozhlasu Karel Lánský převzal v neděli z rukou prezidenta České republiky Miloše Zemana Řád Bílého lva. Nejvyšší státní vyznamenání obdržel Karel Lánský za nezávislé vysílání a vedení tehdejšího Československého rozhlasu v době invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

„Řád Bílého lva je poctou panu Karlu Lánskému, který společně s kolegy v noci z 20. na 21. srpna 1968 bezprostředně převzal a několik dní dokázal udržet nezávislé vysílání a informování občanů. Zároveň je to čest pro všechny rozhlasové pracovníky, kteří se podíleli na protiokupačním vysílání a kteří svým svědectvím pomohli Českém rozhlasu a jeho posluchačům důstojně připomenout události této doby, od kterých letos uplynulo 50 let,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Karel Lánský nastoupil do tehdejšího Československého rozhlasu na jaře roku 1968 jako rehabilitovaný člen protistranické skupiny a vyloučený z KSČ. Ve dnech okupace vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 patřil ke skupině lidí, kteří zabránili, aby rozhlas převzali kolaboranti, a prakticky jej několik dní řídil. Následně byl nucen z rozhlasu odejít. Po pádu komunistického režimu v rozhlase krátce pracoval jako ředitel zahraničního vysílání.

Spustit audio