Stanice Český rozhlas Dvojka vysílala historicky poprvé odrazem o měsíční povrch

17. září 2018

V neděli 16. září odvysílala stanice Český rozhlas Dvojka živě rozhlasovou hru na motivy Julese Verna pod názvem Ze Země na Měsíc. Vysílání samotné mohli slyšet nejen posluchači v éteru, přes internet a sledovat pomocí videostreamu, hra byla zároveň vysílána pomocí obří parabolické antény o průměru 10 metrů a výkonu 1 kW na frekvenci 1296 MHz směrem k Měsíci. Odražený signál pak mohli slyšet posluchači po celém světě v místech, kde byl v daný okamžik pozorovatelný Měsíc.

Signál urazil vzdálenost téměř 2x 400 000 kilometrů a na Zemi se vrátil cca za necelé tři sekundy. Český rozhlas pro přenos využil radioteleskopu Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd v Panské Vsi a zájemci si záznam i zpětně mohou poslechnout na Facebooku a webu Českého rozhlasu Dvojka. Samotná hra měla také vysokou sledovanost on-line. Sledované byly příspěvky o živé hře a přenosu a četné ohlasy byly zaznamenány i od radioamatérů ze zahraničí, mj. z Francie, Spojených států a Itálie. „Ze Země na Měsíc byla již druhá živě vysílaná hra, minulý rok jsme živě odvysílali hru Sherlock Holmes ve státních službách. Díky nadšeným reakcím od posluchačů i diváků z toho plánujeme udělat každoroční tradici, “ uvedl ředitel Programu Ondřej Nováček.

Dramatizace slavných textů Julese Verna i režie rozhlasové inscenace se ujal Vít Vencl. Ve hře role skvěle ztvárnili Kamil Halbich, Tomáš Pavelka, Marek Němec, Miroslav Hanuš a řada dalších.

Spustit audio