Inspektoři vyrazili kontrolovat prodej kaprů. Na co si dát při nákupu ve stánku pozor?

18. prosinec 2020

Na štědrovečerní tabuli u nás tradičně patří kapr. Jako každý rok proto veterinární inspektoři vyrazili kontrolovat jejich prodej. Ten není ani přes zpřísněná koronavirová opatření zakázaný, hygienická nařízení ale prodejci i zákazníci dodržovat musí.

Inspektoři se letos jako obvykle zaměřují především na čistotu pracovních pultů, nástrojů a vůbec celého stánku, kde prodejci ryby váží nebo porcují. Stejně tak třeba i to, kolik živých ryb v kádích je. Kromě těch na první pohled patrných věcí jsou to ale také třeba administrativní věci - včasné zaregistrování prodejního místa a certifikát původu ryb.

Dále musí dodržovat koronavirová opatření. Stánkařům prý ale práci až tak nekomplikují. Roušky pro ně nejsou takový problém vzhledem k tomu, že pracují venku. Dezinfekční prostředky k dispozici zákazníci mají a na rozestupy je sami stánkaři sem tam upozorní. Prodejci říkali, že největší starost měli s tím, že do poslední chvíle nevěděli, jestli vůbec budou moct stánky otevřít. Také se prý obávají, aby se to ještě nezměnilo. Nakonec se na Státní veterinární správě zaregistrovalo přes 2600 prodejců, přibližně stejně jako vloni. Nejvíc v Jihomoravském kraji, pak v Praze.

Na co si dát pozor

Lidé by se měli zaměřit na čistotu stánku. A také na to, aby porcovaná ryba nepřišla do styku třeba s prostředky na čistění nebo aby stánkaři měli zvláštní nádobu na odpad z vykuchaných ryb. V kádích bychom pak měli sledovat, že se ryby pohybují a nelapají po dechu. Původ ryb se dá ověřit z vyvěšené tabulky, kterou stánkaři musí mít viditelně umístěnou. Inspektoři budou s kontrolami pokračovat až do Štědrého dne, větší problémy ale nečekají. Například vloni provedli asi tisíc kontrol, problémy zjistili jen v necelých čtyřiceti případech, většinou prý hlavně administrativní. Podle statistik veterinární inspekce navíc dlouhodobě počty prohřešků klesají.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio