Interiéry restaurace hotelu na Ještědu se vracejí do podoby, kterou navrhl architekt Otakar Binar

27. březen 2024

Lakýrníci za provozu natírají koženkové obložení stěn v restauraci, kterou v devadesátých letech překryl stříbrošedý nástřik. Od hostů je oddělují jen igelitové plachty. Podívat se tam byl redaktor Tomáš Mařas.

Interiéry hotelu na vrcholu libereckého Ještědu se postupně vracejí do původní podoby ze 70. let minulého století. Tak, jak ji navrhl architekt Otakar Binar. Hotový je už hotelový salonek a také bar Avion. Teď, za provozu, lakýrníci vrací koženkové obložení stěn v restauraci do původní okrové barvy.

„Jako první přišel na řadu salonek. Na malém prostoru jsme zkoušeli, jak se to dá udělat technicky, jak to bude vypadat. Dojem byl daleko lepší, než jsme předpokládali. Tak jsme se rozhodli rozšířit to na kavárnu. No a pak už samozřejmě nám bylo líto, že to ostatní není. Takže následoval bar a teď to největší sousto, a to je restaurace,“ popisuje za hotel Ještěd Milena Lánská postup obnovy interiérů.

Návštěvník, když přijde na recepci, vyjde po schodech do restaurace podél oblé betonové stěny s plastikami Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové a je v restauraci, kde část je už původní.

Jak to vypadalo, než se začalo renovací, je vidět na jedné ze stěn. Šedostříbrný nástřik z 90. let 20. století. „To je velmi pečlivý asi nástřik nějakým variopaintem. Tady na Ještědu se to opravdu dělalo v uvozovkách poctivě. Teď to myslím jako spíš ironicky, protože nevynechali jediné místečko anii kolem oken,“ potvrzuje Milena Lánská.

Co dalšího při renovaci interiéru hotelu Ještěd ještě objevili? A jaké metody při renovaci také používají? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související