Iva Pekárková: S orlem na zádech. Mimořádně silné příběhy novodobých otrokářů a jejich obětí

Otrokářství neskončilo. Poslechněte si příběhy emigrantů zakleslých v soukolí novodobých obchodníků s lidmi. Vltavská Četba s hvězdičkou z románu S orlem na zádech od Ivy Pekárkové přináší psychologický vhled do jednoho z mnoha případů, které se dějí i ve vašem okolí. Premiéru najdete on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Rozhlasová úprava: Alena Zemančíková
Účinkuje: Apolena Veldová
Dramaturgie: Petra Hynčíková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 11. 1. 2023
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Iva Pekárková přibližuje život v Anglii „zdola“. Čerpá z praxe tlumočnice pro britské instituce: „Mezi svými klienty mám spoustu lidí, kteří v Čechách nebo na Slovensku všechno opustili, často prodali dům a zpřetrhali svazky s příbuznými a odjeli ‚za lepším‘ do Anglie. Ale nic lepšího tady nenašli.“

Román S orlem na zádech propojuje několik linií a způsobů vydělávání na situaci imigrantů. Někteří otrokáři nakládají se svými otroky jako s levnou pracovní silou, kterou je snadné nahradit. Většina takových otrokářů jsou muži, ale mívají u sebe nejméně jednu ženu, partnerku hlavního bosse, který to celé řídí. Vybírají si většinou oběti, které vůbec neumějí anglicky. Potom se jim snaží zabránit pochytit z jazyka aspoň něco. A právě tak typické je, že novodobí otroci neutečou. Drsný vtip v názvu románu je pro celý systém výstižnou metaforou: Který králík umí lítat? No přece ten, který má na zádech orla.

autoři: Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související