Ivan Klíma: Venku prší

13. leden 2023

Povídka Venku prší ze sbírky Milostné rozhovory, publikované roku 1995, patří do pozdní literární tvorby Ivana Klímy. Představuje milostné vzplanutí stárnoucího soudce k mladé ženě. Muž žije v dlouholetém manželství a je spokojen. Své pocity přijímá, neptá se, proč vznikají, a přesto ze zvláštních, jemu neznámých důvodů, vyhledává společnost mladé ženy. Zároveň si ale uvědomuje, že svou ženu opustit nechce. V momentě, kdy si toto vymezí, vztah s mladší ženou přirozeně končí.

Čte: Ladislav Frej
Natočeno: 2017

Muž žije v dlouholetém manželství a je spokojen. Své pocity přijímá, neptá se, proč vznikají, a přesto ze zvláštních, jemu neznámých důvodů, vyhledává společnost mladé ženy. Zároveň si ale uvědomuje, že svou ženu opustit nechce. V momentě, kdy si toto vymezí, vztah s mladší ženou přirozeně končí. Je to tedy jakási hořká romance.

Ivan Klíma: Venku prší

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.