Ivan Štern: Někdy vyhrát volby k vládnutí nestačí

30. květen 2023

Který jiný předseda strany by neoblízl všech deset, kdyby stejně jako řecký premiér Kyriakos Mitsotakis a jeho strana Nová demokracie dostal v parlamentních volbách přes 40 procent hlasů? Ne tak Mitsotakis. Ještě v zimě s odřenými zády utekl politickému hrobníkovi z lopaty. Tehdy odložil volby na květen, aby zmírnil šok, jejž Řekové utrpěli, způsobený železničním neštěstím s desítkami obětí na životě. Mnozí analytici i tak odhadovali propad jeho pravicové vlády.

Politika škrtů a doslovné škrcení veřejných výdajů sice vedla ke snížení řeckého veřejného dluhu, stále ještě astronomického, veřejné rozpočty se ale alespoň staly z pohledu finančních institucí opět úvěrovatelné.

Čtěte také

Cenu, již za Mitsotakisovo drastické šetření Řekové zaplatili, představuje jejich propadnutí do chudoby. Potkalo dokonce i mnohé příslušníky střední třídy.

Do široka rozevřené sociální nůžky způsobily i skromnou účast Řeků u voličských uren. Pohybovala se kolem slabé poloviny oprávněných voličů. K volbách zpravidla nešli ti, kteří díky škrtům zápolí s chudobou. Mají zcela jiné problémy, než volit mezi konzervativní Novou demokracií, levicovými radikály ze Syrizy a socialisty z Pasoku. Neúčast na volbách způsobená nelítostnou fiskální politikou vlády, již si pochvalují jen banky a finanční instituce, nakonec nahrála na smeč straně, jež za stávající neblahou situaci nese hlavní odpovědnost.

Vítejte v nové Evropě

Při pohledu na volební výsledky by se mohlo zdát, že Mitsotakis se svými více než 40 procenty začne vesele sestavovat vládu. Jeho největší konkurence levicová Syriza přece dosáhla pouhé poloviny jeho výsledku. Přesto se o nic takového nepokouší.

Čtěte také

Důvodem není ani tak mizerný koaliční potenciál. Nějaký by se našel. Spolehlivou většinu by kupříkladu dal dohromady se socialisty z Pasoku. K nadpoloviční parlamentní většině Nové Demokracii chybí pouhých pár poslaneckých křesel. Jenže Mitsotakis chce vládnout sám. Proto hodlá vyvolat nové volby. Nejspíš chce do dějin jako bájný zachránce Řecka, jemuž ještě před pár lety hrozil totální státní bankrot, vstoupit samojediný.

Nabízí se otázka, zda strana, která si říká Nová Demokracie, je opravdu stranou poctivě demokratickou, zda její přídomek „nová“ nemá význam po výtce specifický. Jednou ze základních politických ctností demokratické strany je schopnost uzavírat s jinými stranami koalice a praktikovat politiku, založenou na vzájemných kompromisech. Mitsotakisova strana se patrně zhlédla v Orbánově Fideszu.

Ivan Štern

Pokud se nezadaří a v nových volbách nepřekročí žádoucí parlamentní většinu, dopadne podobně, jako dopadlo hnutí Andreje Babiše. Jako příslovečný kůl v plotě. Poslední volby Babiš sice jako strana vyhrál, nicméně jakékoli jeho pokusy sestavit vládu by tehdy byly bývaly marněním času. Uznal to dokonce i jeho největší fanda, tehdejší prezident Zeman. Tak nejen v případě Maďarska, ale i v případě Řecka hrozí, že možná s jistou ironií budeme psát: Vítejte v nové Evropě!

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio