Ivan Štern: Podivný pacifismus německých sociálních demokratů

24. duben 2022

Když v roce 2002 sociálnědemokratický ministr obrany Peter Struck před Spolkovým sněmem zdůvodňoval nutnost nasazení německých vojáků v Afghánistánu, řekl, že o bezpečí Spolkové republiky se nyní hraje pod Hindúkušem. Dnes se pro změnu o bezpečí Německa hraje na Ukrajině. Jako by to pro německé sociální demokraty byl zcela odlišný příběh.

Bytí, či nebytí Ukrajiny stojí a padá s dodávkami těžkých zbraní. Přesto se kancléř Scholz zdráhá, ač v zásadě vojenskou pomoc Ukrajině nerozporuje, těžké zbraně dodávat. Zarputile opakuje, že by konflikt eskalovaly, dokonce by možná ohrozily samo Německo. Kyjevu vzkázal, že jeho vláda přesto uvolnila značnou částku peněz. Ukrajinci si za ně mohou u německých zbrojních firem nakoupit potřebnou výzbroj. Protitankové či protiletadlové střely. Prý Putina tolik neprovokují.

Zprostředkované dodání

Čtěte také

Ministryně obrany Lambrechtová, rovněž sociální demokratka, dala ve známost, že vláda nějakou tu těžkou zbraň na Ukrajinu přece dodala. Mínila tím tanky, které před lety česká vláda převzala z výzbroje lidové armády bývalé NDR a které Praha už dopravila na místo. Legračnější obhajobu by si sotva vymysleli i proslulí němečtí kabaretiéři. Kancléř Scholz východoevropské země ujistil, pokud se ve prospěch Ukrajiny zbaví vlastních těžkých zbraní, Německo je připraveno jim vzniklou mezeru z vlastních zdrojů doplnit.

Pro východoevropské spojence je to sice dobrá zpráva, nicméně rozčarování z německé politiky neumenšuje.

Čtěte také

Scholz vyzval Putina, aby válku na Ukrajině ukončil, a vyjádřil současně přesvědčení, že ji vyhrát nesmí. Aby ale Putina přiměl válku přinejmenším přerušit, oponuje mu komentátor z Frankfurter Allgemeine Zeitung, musel by Ukrajinu těžkými zbraněmi doslova zavalovat, neohlížeje se na hrozby, které v této souvislosti z Moskvy zaznívají. Čím více tanků, raketometů a samohybných houfnic, tím větší pravděpodobnost, že Putin 9. května na Rudém náměstí v Moskvě Rusům kromě notorických lží nenabídne zhola nic.

Šikovná diplomacie

Za kancléře se postavil bývalý stranický předseda a kdysi i ministr zahraničí Sigmar Gabriel. Prozradil, že konflikty se natrvalo nevyhrávají tanky a letadly, ale šikovnou diplomacií. Pominu-li, že jde za daných okolností o postoj nanejvýš knížecí, noří se mi z toho všeho poznání, jak obtížně se ze svého snu sociální demokraté probouzejí.

Ivan Štern

Co se před desítkami let podařilo jejich Willi Brandtovi smířlivou východní politikou v situaci věru ojedinělé, kdy rozdělení sfér vlivu bylo svaté, kdy se mu na čas vstřícnou diplomacií povedlo olámat agresivní ostří kremelské nevraživosti, dnes neplatí. Putin není Brežněv. Propadnuv imperiálnímu ruskému mýtu se tento samovládce rozhodl na ruský způsob spasit svět. Naléhavé telefonáty z Berlína mu jsou nanejvýš k smíchu.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Související