Proslulý československý tank shodí hitlerovské barvy

Naší zahraniční zpravodajové se někdy dostávají do netradičních situací. Zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha dokonce dostal rozkaz Americké armády. Jak to je doopravdy, se dozvíte v jeho dnešním Deníku zahraničních zpravodajů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tank LT-35

tank LT-35 | Foto: Alexandr Pícha

Jednou z nejzajímavějších součástí práce každého zpravodaje je nacházet v zahraničí české stopy. A protože jsem vzděláním a duší historik, dlouho mi to nedalo a vyrazil jsem nedávno na základnu Americké armády v Aberdeenu, kde je pro veřejnost přístupná ohromná sbírka obrněných vozidel. Mají tam totiž jeden z nejvzácnějších artefaktů ze slavné doby naší první republiky, hlavní tank Československé armády Škoda LT-35.

Pro našince je tento exponát o to vzácnější, že se v Česku nezachoval ani jediný z těchto kdysi nejlepších lehkých tanků na světě. Vedení amerického muzea mi vyšlo fantasticky vstříc a čerstvě restaurovaný tank mi vytáhli na parkoviště, abych ho mohl nafotit pro webové stránky Českého rozhlasu. Více se dočtete ZDE.

Když jsem ale naší proslulou škodovku uviděl, srdce mě zabolelo. Skvělé dílo českých inženýrů a českého zbrojního průmyslu tu stojí v ponuré šedočerné barvě hitlerovského Wehrmachtu s německým křížem. Ředitel muzea generál Atwater moje zklamání viděl a hned mi to vysvětlil. "Takhle ty tanky bojovaly proti Francouzům a proti nám." Bohužel měl pravdu, Němci hned po okupaci Československa stovky našich tanků zabavili a v německých barvách s nimi zaútočili proti Francii, později proti Polsku a také proti Rusům na východě.

"Hey guy, záleží vám Čechům na tom, v jaké národní barvě ten tank je?" Zeptal se mě generál Atwater. Rozuměl jsem mu, pro Američany není snadno pochopitelné, že jsme Němcům vydali bez boje všechny naše zbraně. Vysvětlil jsem mu, že nám na tom záleží, Ty tanky jsme vyráběli na obranu naší republiky. Generál Atwater se zamyslel a pak řekl: "All right, to je důležité, že jste hrdí na svou zemi. Přebarvíme ho."

Ale nic není zadarmo. Generál Atwater řekl, že jsme sice oba ve výslužbě, ale naše země jsou spojenci v NATO a on má vyšší hodnost. A tak jsem dostal rozkaz Americké armády zajistit přesné schéma prvorepublikové kamufláže, čísla barev a umístění výsostných znaků. Ten rozkaz v každém případě splním.

O projektu, do kterého se zapojil Český rozhlas, se dozvíte na našich webových stránkách na adrese www.rozhlas.cz/valka

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme