Jabok slaví 20 let

6. duben 2013

Jabok – vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická – slaví letos 20 let své existence. Funguje na principu, že teologie může přispívat k lepšímu přístupu v sociální práci. Ta v mnoha případech těží z praktické teologie i z Bible a z církevních tradic. A zároveň teologii obohacuje novými důrazy a perspektivami.

Na vzájemný vztah teologie a sociální práce se zaměří konference, která se koná u příležitosti 20. výročí založení školy Jabok. Marie Vorlová, která na Jaboku přednáší o sociální práci, podotýká, že konference má víc cílů:

„Určitě očekáváme, že nějakým způsobem shrne naši práci. Když se slaví výročí, lidé se rádi ohlédnou za tím, co už udělali a kam dospěli. Ale hlavně bychom chtěli na konferenci nacházet nové inspirace a nové cesty pro další období.“

Jabok - Vyšší odborná škola

Podle Marie Vorlové svědčí o úsilí přednášejících na Jaboku vyhnout se ustrnutí a jít dál už to, že součástí oslav dvacetiletého fungování školy je právě konference. Nese název „Sociální práce a teologie. Dvacet let dialogu.“

„Právě důraz na dialog je podstatný,“ doplňuje Marie Vorlová.

Jabok - Vyšší odborná škola

Impulzy si totiž oba obory vyměňují vzájemně. Sociální práce ovlivnila teologii, vysvětluje kněz a teolog Alois Křišťan z Teologické fakulty Jihočeské univerzity. A uvádí hned několik příkladů:

„Třeba teologie pozemských skutečností, která se zformovala ve 40. letech 20. století, obracela pozornost ke světu, ve kterém žijeme, ke konkrétním situacím. Právě toto sociální práce popisuje.“

Jako další podobné příklady lze podle Aloise Křišťana uvést teologii osvobození, feministické teologické proudy nebo třeba tzv. černou teologii a také nejrůznější teologie třetího světa.

Konference o vztahu teologie a sociální práce se bude konat 11. a 12. dubna přímo v budově školy Jabok v ulici Salmovská na Praze 2. Spolupořádá ji Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio