Jak ostříhat drápky morčeti?

Pokud má morče přerostlé drápky, tedy hodně dlouhé, je potřeba mu je zkrátit.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat: moje morčátko má už skoro dva roky a ještě jsem mu nestříhala drápky. Zkoušela jsem pamlsky nebo ovoce a zeleninu, ale pořád se cuká a jednou mě i kousl. Ke zvěrolékaři se nedostanu. Co mám zkusit? Děkuji.

Ahoj. Jestli má tvé morče drápky přerostlé, tedy hodně dlouhé, je opravdu potřeba mu je zkrátit. Stejně jako malé děti nebo miminka, tak ani zvířátka nechtějí dobrovolně držet a pacičku půjčovat. Je zcela běžné, že cukají, nebo se dokonce brání tím, že chtějí kousnout.

Jediné, co ti můžu doporučit je, aby sis sehnala někoho (třeba mámu nebo tátu), kdo ti morčátko dobře přidrží. Dobrá fixace je základ. Pak si udržíš vždy jen pacičku a dobře se ti drápky zkrátí. Důležité je mít vhodné ostré kleštičky, aby šlo stříhání dobře.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio