Jak pěstovat magnolii

3. červenec 2014
Rada pro tento den

Tato rostlina má český název šácholan, ale pojmenování magnolie je běžnější. Jsou to buď keře, nebo nižší stromy původem ze Severní Ameriky a východní Asie.

U nás jsou dostatečně mrazuvzdorné a dobře rostou na chráněných, osluněných místech. Snášejí i lehký stín; v úplném stínu ale špatně kvetou.

Kořeny mají křehké, dužnaté a poměrně mělké. Kolem kmene tedy v okruhu dvou metrů nekypřete půdu, ani nic nesázejte, abyste nepoškodili kořeny.

Vyžadují lehčí a spíše kyselou půdu

Proto ji při sázení vylepšete rašelinou, v dalších letech ke stromku přidávejte kvalitní listovku a na zimu ji mulčujte spadaným listím. Tím magnolii ochráníte před mrazem a zajistíte jí dostatek vláhy.

Nevýhodou je, že magnolie rozkvétají poměrně brzy na jaře a nasazené květy často poškodí pozdní mrazíky. Zvláště letos, kdy zima byla mírná a díky tomu se dřeviny brzy probouzely. Některé narašené rostliny pak poškodily dubnové mrazy.

Chorobami magnolie netrpí

Snášejí i městské znečištěné ovzduší. Magnolie příliš neprořezávejte, odstraňujte jen uschlé větve anebo větve, které překážejí. Případný řez proveďte na jaře po odkvětu, aby nové větve vyzrály a stihly nasadit poupata.

Dokud magnolie nedoroste dospělé velikosti, můžete vždy zjara, když budou hrozit přízemní mrazíky, keř obalit netkanou textilií. To by mělo poupata ochránit.

Velkou výhodou brzo kvetoucích magnolií je i to, že vzrostlejší keře většinou během léta vytvoří další poupata, která ještě do podzimu vykvetou. Není jich sice tolik jako na jaře, ale potěší svou krásou v době, kdy jiné stromy už nekvetou.

Celý článek najdete v časopisu Receptář.

Spustit audio