Jan Jandourek: Jak si spočítat riziko

8. leden 2020

Před časem veřejnost zaujala zpráva, že piloti na jedné z evropských linek měli problém. Za letu jim vysadil jeden motor.

Čtěte také

Místo aby přistáli na nejbližším letišti, tak se rozhodli, že budou v letu pokračovat. Nestalo se nakonec vůbec nic. Vedení společnosti ujišťovalo veřejnost, že se nejednalo o žádné velké riziko. Nakonec ale pod tlakem odborníků museli přiznat, že nebyly dodrženy příslušné předpisy.

Jeden z odborníků se dokonce nechal slyšet, že i kdyby vysadil druhý motor, nemuselo se nutně nic zlého stát. Dopravní letadlo prý může přistát v terénu. Představa velkého stroje, který se snáší někam do zoraného pole, na dálnici, nebo mezi vesničky ovšem lidi velkou důvěru nenaplnila.

Setkáváme se tady v podstatě s klasickou otázkou přiměřeného rizika. Pravděpodobnost že by vysadily oba motory, je zřejmě nízká, nakolik to jako laici můžeme posoudit. Na druhou stranu se to nedá úplně vyloučit, zvláště když nevíme, jestli tam nebyla nějaká příčina, která by mohla být pro selhání obou motorů společná. Vyplatí se tedy taková sázka do loterie?

Čtěte také

Při posuzování rizika zvažujeme na jednu stranu možnou ztrátu, na druhou stranu zisk. Také to, jestli se rozhodujeme zcela dobrovolně. V tomto případě ovšem rozhodování nejspíš dobrovolné bylo, protože za toto selhání piloti nemohli. Těžko by jim mohli zdržení vyčítat a klidně mohli jednat podle předpisů.

Takovéto případy jsou docela exotické, a proto se o nich píše. Bylo by to tak i v případě hraní ruské rulety, kde pistole vystřelí jen v jednom ze šesti zmáčknutí spouště. Bylo by velkým rizikem, kdyby nám někdo za hru nabídl třeba deset milionů korun? Nebo sto milionů? Šance na výhru je velká. Proti tomu ale stojí riziko ztráty života.

Většinou ale řešíme případy všední. Máme se nechat pojistit pro případ vážného úrazu nebo nemoci? Celé roky něco platíme a nic se neděje, jen přicházíme o peníze. Jenže co když se něco stane? Pokud nemáme jiné zajištění, třeba že nám patří jeden velký a jeden menší zámeček, takže ten menší můžeme prodat, budeme pěkně namydlení, jak se lidově říká.

Čtěte také

Odborníci na zvažování rizik mají ovšem docela jasno. Čím větší je pohroma, která by mohla nastat, tím více se máme snažit o prevenci. Ono se nejspíš nic nestane, ale když se stane, bude to dost velká pohroma. Z toho nám plyne, že ruskou ruletu hrát nemáme a když selže jeden motor, máme přistát co nejdřív. A taky se aspoň nějak pojistit, pokud nehrozí, že kvůli splátkám umřeme hlady.

Pro jistotu se ale doporučuje si přečíst ve smlouvách i to, co je tam napsané malým písmem na dalších stranách někde dole. Tam totiž může riziko číhat taky.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.