Jan Říha – reportér Radiožurnálu na rallye Dakar

19. prosinec 2011

Jako motoristický redaktor a moderátor pracuje v Českém rozhlasu od roku 1994. V současnosti vede redakci Motožurnálu a Zelené vlny. Je předsedou Klubu motoristických novinářů a členem Syndikátu novinářů. Duši dobrodruha osvědčil v roli reportéra při účasti na soutěžní expedici Camel Trophy v roce 1996 v džungli na ostrově Borneo a v roce 1997 v Mongolsku.

Rallye Dakar poprvé absolvoval jako akreditovaný novinář v roce 2005 a od té doby v jejím konvoji nechyběl. Po zlomovém 30. ročníku, který byl zrušen před startem kvůli hrozbě teroristických útoků, napsal v roce 2008 knihu 30 let Rallye Dakar. Ta se především z pohledu české účasti ohlíží za vzrušující historií soutěže, která se 31. ročníkem přestěhovala z Afriky do Jižní Ameriky.

V roce 2010 mu vyšla humorná kniha s názvem Historky ze servisu. K tématu rallye Dakar se vrátil ve své třetí knize nazvané Rallye Dakar v Jižní Americe – Peklo pod nebeskými branami, která vyšla na konci roku 2011 a mapuje první tři dakarské ročníky v jihoamerickém prostředí.

autor: jař
Spustit audio